28 Април 2024, 01:43 Днес (0) | Вчера (0)

ВАС отхвърли жалбата на "Апис" срещу заповед на министъра на държавната администрация

03 Декември 2004 16:29 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

С атакувания акт жалбоподателят е класиран на трето място за изпълнител на обществена поръчка с предмет “Доставка, инсталиране, предоставяне на право за ползване, поддържане и абонаментно обслужване на база данни на справочно-информационна система (СИС) за държавната администрация на Република България за срок от три години”

С Решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на “Апис-Христович” ЕООД срещу заповедта от 21 юни т.г. на министъра на държавната администрация. С атакувания акт жалбоподателят е класиран на трето място за изпълнител на обществена поръчка с предмет “Доставка, инсталиране, предоставяне на право за ползване, поддържане и абонаментно обслужване на база данни на справочно-информационна система (СИС) за държавната администрация на Република България за срок от три години”.
Решението може да се обжалва с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщението за него.
Съдебният състав приема, че жалбата е неоснователна. Проведената процедура е в съответствие с разпоредбите на отменения Закон за обществените поръчки, като при нея не са допуснати нарушения на материалния закон, на административнопроизводствените правила и неговата цел.
Неоснователно е твърдението на жалбоподателя, че министърът на държавната администрация е открил процедура за възлагане на централизирана обществена поръчка, без да има решение на Министерския съвет, с което да бъде упълномощен. С оглед специфичните правомощия на министъра на държавната администрация, която е свързана с общото ръководство на държавната администрация като цяло, координационните му функции във връзка с изграждането на единна информационно-комуникационна инфраструктура включва и тази на администрациите на териториалната администрация на изпълнителната власт - областната и общинската администрация. Ето защо в т. 4 от заповедта за откриване на процедурата, мястото за изпълнението й е инсталиране на СИС в структурите на държавната администрация - министерства, агенции, администрацията на областните управители и на общините и т. н. Но това предназначение на предмета на обществената поръчка не прави процедурата централизирана.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив