28 Март 2024, 18:20 Днес (11) | Вчера (12)

ВМЗ Сопот ще произвежда израелски дронове

15 Ноември 2018 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2018, 16:07

Договорът ще даде възможност за собствен бранд български безпилотни летателни апарати

ВМЗ Сопот подписа договор за сътрудничество и трансфер на технологии с израелската компания Aeronautics Group, на базата на който ще започне производство на безпилотни летателни апарати /дронове/. Това стана по време на среща на министъра на икономиката Емил Караниколов  с представители на израелската компанията в Министерство на икономиката. На срещата участва още заместник - министър Лъчезар Борисов, представители на Министерство на вътрешните работи и на Министерство на отбраната.

Израелската компания е глобален лидер в производството и дизайн на безпилотни летателни апарати, има над 70 клиента по целия свят, в това число продава и на НАТО. Договорът за трансфер на технологии ще даде възможност на ВМЗ за собствен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране,  поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов изтъкна, че инвестициите в нови технологии са основен фактор за растеж и  подчерта, че Израел е световен лидер в иновациите, които добавят висока стойност в производството. Зам.-министър Борисов отчете, че износът в сектора на продукти свързани с отбраната за миналата година отбелязва над 20% растеж, както и че съществува сериозен потенциал за развитие на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за сътрудничество бе подписан от Атанас Богданов председател на Борда на директорите на ВМЗ Сопот и от Ади Коен директор на бизнес развитие и маркетинг на Aeronautics.

Коен посочи, че израелската компанията счита страната ни за важен хъб за стоки за въздушната авиация. "Заедно можем да навлезем на нови пазари", допълни той. По думите му целта е да се установи в България линия за асемблиране и производство на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на директорите на ВМЗ Сопот Атанас Богданов каза от своя страна, че подписването на договора е важна крачка в желанието на ВМЗ за развитие в нови високотехнологични области, което е част от стратегията на Министерство на икономиката за извеждането на дружеството в сектора на новите технологии и допълни, че ВМЗ ще бъде основен двигател и човешки ресурс по този проект.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив