24 Април 2024, 07:49 Днес (0) | Вчера (6)

Важно за шофьорите: На път са промени за автомобилите

13 Ноември 2018 13:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2018, 14:45

Отпада задължението автомобилите да се пререгистрират по местоживеене при смяна собственика, предвижда още проектът за Закон за пътните превозни средства

Ако автомобилът не отговаря на минималните норми за отделени газове, не пунктът, а онлайн системата автоматично ще го спира и няма да получи документ за технически преглед, предвижда проект на Закон за пътните превозни средства. Това не е добро решение, заяви за "Дарик" председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков. Според него при надвишаване на екологичните норми шофьорът трябва да получи възможност в определен срок да отстрани нередностите, каквато е практиката във Франция, например.
Отпада задължението автомобилите да се пререгистрират по местоживеене при смяна собственика, предвижда още проектът. Това означава, че ако купим кола с бургаска регистрация, а живеем в Благоевград, например, няма да има нужда от нов регистрационен номер с различни букви.

Новост са и пунктовете за идентификация на автомобилите, където внесените в България автомобили ще минават преглед. Досега това се правеше в КАТ, а бъдещите пунктове ще бъдат частни. Идеята е да има повече пунктове и по-малко опашки. КАТ обаче ще продължи да извършва проверки дали автомобилът не се издирва от Интерпол или в шенгенската система.
 
За първи път се въвежда и регистър на автосервизите, който ще включва информация за извършените ремонти и вложените части. Тази информация от своя страна ще отива регистър на "Автомобилна администрация” и в техническия паспорт на автомобила.
 
Новите предложения на проекта предвиждат още собствениците на пунктовете за технически прегледи, на автошколи и психолаборатории да не могат по свое желание да прекратяват дейността си, когато е започнала процедура за отнемане на разрешителното им или за заличаването им. Така те няма да могат при такава процедура да отварят нови фирми с ново разрешително, за да продължат да работят.

При изпитите е предвидено по-малко въпроси в листовките, но пък интерактивни клипове, с които ще се проверяват реакциите на кандидатите. Предвижда се и задължително да има обучение на полигон и кормуване извън населено място.
 
Идеята за полигон, каквато я познаваме, е остаряла и неефективна, смята обаче дългогодишният инструктор по кормуване и член на Българското обединение на шофьорите Йонко Иванов.  "И в момента има обучение на полигон, само че този полигон е една площадка. Първите шест упражнения се дават на тази площадка - дали се казва полигон, или площадка, няма значение. Ние говорим за съвсем различен полигон. А именно полигон, който да даде възможност на кандидатите и на хората, които имат свидетелство за управление да свикнат с поведението на автомобила, когато минава от суха към мокра настилка, от мокра към хлъзгава и от хлъзгава към заледена настилка. Това са европейските стандарти и е нормата за покриване на новите ситуации, заради които имаме толкова загинали по пътя", посочи Иванов.

Други законодателни предложения са предварително определени маршрути за изпити да се дават на кандидат-шофьора от онлайн система на произволен принцип, за да не знае изпитващият откъде ще мине.
 
Режимът на учебните центрове вече няма да е разрешителен, а регистрационен. Ще се правят проверки на място – както на самия учебен център, така и на автомобилите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив