28 Март 2024, 14:41 Днес (8) | Вчера (12)

Важно за шофьорите - вижте промените в наредбата за контролните точки

05 Април 2017 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 април 2017, 21:32

Младите шофьори - с по-малко точки в талона

В Държавен вестник бр. 28 от от 4 април 2017 г. бяха обнародвани и влязоха в сила промените в Наредбата за контролните точки на шофьорите и списъка на нарушенията, при които те се отнемат. Според сега действащото законодателство всички шофьори имат контролен талон с 39 точки, които при различни провинения се отнемат.

При управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта 0,5-1,2 на хиляда включително ще се отнемат 10 контролни точки, а при повторно нарушение – 15 контролни точки. Ако водач откаже да му бъде направена проверка за алкохол или наркотици, ще се раздели с 12 контролни точки.

За превишаване на разрешената максимална скорост с над 50 km/h в населено място ще се отнемат 12 контролни точки.

Ако шофьорът говори по телефона, докато кара и не е с хендсфри, и бъде засечен, ще "плати" с 6 точки.

Също с 6 точки ще трябва да се раздели, ако не ползва предпазен колан или каска.

При преминаване на "оранжев" сигнал на светофара, както често наричат червеното, ще се вземат  8 контролни точки, а ако нарушението се повтори – 12 точки.

Неосигуреното предимство на пешеходец на пешеходна пътека ще бъде глобено с 8 точки, а  при рецидив – с 12 точки.

За превозване на деца в нарушение на изискванията ще се отнемат 6 контролни точки.

За управление на нерегистрирано МПС или пък което е без регистрационни табели ще се вземат 10 точки, а ако табелите не са поставени на определените за това места – 8 контролни точки.

Неправилното преминаване през железопътен прелез ще се санкционира с 5 контролни точки.

За неспиране на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!" или неправилно изпреварване ще се вземат 8 контролни точки.

Вече няма да се отнемат контролни точки за паркиране или спиране на пешеходна пътека, кръстовище или спирка от обществения транспорт. За този тип нарушение ще се плаща глоба от 50 лв.

Само една промяна в наредбата влиза в сила от 1 юли и тя е свързана с шофьорите, които получават книжка за първи път. Те ще имат първоначално 26 контролни точки. След като придобият 2 години стаж като водачи на моторно превозно средство, ще получат допълнително 13 контролни точки и така в талона си ще имат максималният брой от 39. Броят на точките на водачите на моторни превозни средства със стаж до 24 месеца към 1 юли 2017 г. се запазва.

Броят на отнетите контролни точки до влизане в сила на обнародваната наредба се запазва. Отнемането на контролни точки по образуваните преди 4 април т.г. производства се извършва по досегашния ред.

Примерните шофьори без нарушения в продължение на 6 години могат да кандидатстват в КАТ за "златен талон" срещу минимално заплащане. Този талон дава право на водача при първо нарушение (но само за някои нарушения) да се спаси от отнемане на контролни точки.
Ако шофьор се е провинил и има отнети точки, може да възстанови 30% от първоначалните точки (т.е. 13) на година, като ходи на специални курсове.
Ако шофьор е бил неразумен дотам да изчерпи всички точки, няма право да управлява автомобил и трябва да върне книжката си. Шест месеца той трябва да влиза в кола само като пасажер, а след това трябва да изкара отново шофьорски курс, да решава листовки  и да се яви на изпит по кормуване, тоест бива приравняван на новобранец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив