29 Септември 2024, 01:13 Днес (0) | Вчера (0)

Валежите съсипват реколтата от плодове и зеленчуци

04 Август 2014 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2014, 11:11

При плодовете валежите най-силно са се отразили на черешите и вишните, а при зеленчуците - на доматите

Мана порази масово насажденията от плодове, зеленчуци и лозя в страната, вследствие на обилните дъждове тази година. Влагата е благоприятна среда за развитието на вируси и насекоми, които също нападат насажденията. А там, където няма зарази, масивите са унищожени от градушка, разказаха пред БТА и цитирани от Дарик земеделски производители в Пловдивско.

"Стопаните, които не пръскаха есенниците, имаха проблеми по листната маса, после болестите се прехвърлиха по класовете и зърното изпада. Мани поразиха картофи и домати, има много листни петна, струпясвания. Меката зима благоприятства за високи популации на приносителите на вирусите, което доведе до вирози по зеленчукови култури, столбур по доматите и пипера. Пораженията са големи и от няколко вида бактериози. Стопаните са разсипани", коментира за БТА проф. дсн Светослав Бобев от катедра "Фитопатология" от Аграрния университет - Пловдив. "Аз съм на 59 години и такава година не помня, а по-възрастните хора също казват, че толкова зле не е било", разказа за БТА Красимир Кумчев, един от големите производители на плодове и зеленчуци в Пловдивско. "Ситуацията е много лоша - обилните валежи през цялата година са най-добрата среда за развитие на гъбни болести по абсолютно всички култури - зеленчуци и плодове", добави той.

При плодовете валежите най-силно са се отразили на черешите и вишните, а при зеленчуците - на доматите

При плодовете валежите най-силно са се отразили на черешите и вишните, които бяха засегнати от кафяво гниене, обясни проф. Светослав Бобев. А ябълките са поразени от струпясване.

"Нормалното е да е от 2 до 4 на сто, а тази година струпясването ще бъде над 20 процента, което може да се окаже оптимистична прогноза. На места ябълковите градини са поразени на 100 процента", каза Красимир Кумчев и добави, че това ще осигури много суровина "за радост на преработвателната промишленост и за нещастие на производителите".

При зеленчуците пораженията са най-големи при доматите, които масово са поразени от брашнеста мана. Цветът е окапал, завръз няма, а стеблата и листата са направо черни, затова на много места стопаните са принудени да изскубват растенията. Гъбната болест унищожава листата, а след това и цялото растение. Маната се развива много бързо и по картофите - първите признаци са петната по листата, но само за 24 часа цялата нива може да изсъхне и да изглежда като опожарена. На места в Родопската яка насажденията са унищожени изцяло.

Хората можеха да решат проблема с маната като се насочат към хибридни сортове домати, чиято селекция е ориентирана към устойчивост на тези болести, смята проф. Бобев. Но тези хибриди са по-скъпи и в други години са се оказвали икономически нерентабилни, затова хората не се спират на този вариант, пояснява преподавателят.

Заради маните, добивите от краставици тази година са много ниски. При мен добивът беше наполовина, разказва Красимир Кумчев. Ако тиквичките и патладжанът са засети като втора култура, може и да са добре, но тези, които ги сяха като първа култура изгубиха много, допълва земеделският производител. Друга болест, която се предизвиква от бурите и честите валежи е бактериозата, защото бактериите също се развиват във влажни условия. Тя е поразила най-вече пипера. Освен дъжда, друга предпоставка е бурята, тъй като при нараняване на листната маса посевите пламват много бързо и щетите са огромни, казва Красимир Кумчев. Бактериоза е поразила по-голямата част от насажденията с пипер на земеделския производител от Първомай Продан Проданов, който гледа зеленчука на площ от 50 декара. Болести и неприятели съсипват и реколтата от плодове. "Маната порази прасковите и лозята. А крушите са нападнати от бълхи", посочва бившият директор на Овощарския институт в Пловдив проф. д-р Аргир Живондов.

"Мъчим се да лекуваме растенията като ги пръскаме, но остават болни. Обичайно пръскаме 3 до 5 пъти максимум, тази година ще пръскаме поне 10 пъти, а едно третиране с препарат ни излиза 400-500 лева", казва Проданов. Но при някои стопани, на които се наложило да третират посевите си с химикали и то над 10 пъти, ефектът е нулев.

"Имаше непрекъснати условия за развитие на болести, в някои дни човек дори да искаше да влезе и да пръска, при положение, че вали постоянно, нямаше как. Технологично бе невъзможно да се правят регулярни пръскания, за да се предпази или минимизира щетата от гъбни болести" , казва Красимир Кумчев. И да се пръска, препаратът се измива, допълва проф. Живондов, но въпреки това той и проф. Бобев смятат, че неблагоприятните климатични условия са едно, но добрата растителна защита е задължителна. Трябва да се пръска веднага след дъжда, подчертава проф. Живондов.

Стопаните тази година пострадаха и от градушките

Стопаните тази година са съсипани не само от болестите и вредителите по растенията и зеленчуците. Мнозина от тях пострадаха и от градушките. "В селата Куклен, Брестник, Храбрино, край Асеновград сините сливи и лозята са обезлистени наполовина, гроздето е очукано от градушката миналия четвъртък", разказва проф. Живондов, който лично направил оглед в района.

Лошата година доведе до скок в цените на плодовете и зеленчуците. На пазара доматите под 1,50 лева не са паднали - много висока цена, която в други години по това време е била под 1 лев, посочва производителят Красимир Кумчев. И дава пример и с тиквичките, които през 2013 г. са били с 30-35 стотинки цена на производител, а сега са 45-50 стотинки. Това е близо 70 на сто увеличение, казва Кумчев. Стопаните не са сигурни дали ще успеят да компенсират загубите от съсипаната реколта с по-високи цени. "Единствено Господ знае какво ще стане", примирява се производителят от Първомай Продан Проданов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив