29 Март 2024, 15:49 Днес (10) | Вчера (11)

Василев: 20-30 компании инвестират или планират инвестиции в България

20 Май 2013 15:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2013, 16:01

Колкото по-малък е относителният дял на фирмите, които се издържат с държавни поръчки, толкова по-добре за икономиката, обяви Асен Василев

Най-нездравословното нещо за една икономика е, фирмите да станат зависими от парите в държавния бюджет. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в отговор на въпрос на студент от Американския колеж за междуфирмената задлъжнялост, съобщи Дарик радио.

Василев отбеляза, че въпросът засяга това каква част от икономиката е обвързана с пари, които идват от централния бюджет. Когато бизнесът се финансира от бюджета, „тогава фирмите започват да се специализират не в това да си вършат работата, а в това да работят най-добре с държавната администрация така, че да печелят поръчки”. Според него, колкото по-малък е относителният дял на фирмите, които се издържат с държавни поръчки, толкова по-добре за икономиката, предава Агенция "Фокус".

„Много важно е да не влезем в това, което се случваше през 70-те години – планова икономика“, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма. „Това, което може да направи държавата, ако има дисбалансиране, е да помогне на играчите, различните фирми, университети, асоциации, да се организират, за да работят по-добре“.

Василев даде пример за намеса на държавата при електрониката, където трябва да бъде направена обща инфраструктура. „За ИТ-сектора е необходима много по-голяма инвестиция в подготовка на кадри и образование. Ролята на държавата е да помогне за това – да организира бизнеса”.

„Много е тънка границата между това да тръгнете да планирате как ще се развива икономиката и да подпомогнете развитието на компаниите“, посочи министърът.

„Инвеститорите не трябва да се разделят на български и чужди, а на добри или лоши”, смята той. „Дали е български или чужд инвеститор, няма значение, защото всеки инвеститор иска да вземе едни пари и да ги ползва. Голяма част от тези пари се реинвестират”.

По думите на Василев, разделянето на български и чужди инвеститори е изкуствено. „Това е политически популизъм – да, човек може да извлече политически дивиденти, или да се изкриви икономическата среда в полза на едни или други хора”.

„В началото на годината беше много трудно привличането на чуждестранни инвеститори, защото никой не искаше да влиза в държава, в която има сътресения и съответно – политически и икономически риск“, допълни министърът.

„От началото на годината обаче има дадени шест сертификата клас А”. По думите на Василев, чуждите инвеститори осъзнават, че имаме работна ръка, с която ги привличаме. „За тези 2 месеца съм се срещнал с 20-30 компании, които инвестират в момента или са в процес на планиране на инвестиции, каза Василев“.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив