24 Април 2024, 12:57 Днес (7) | Вчера (6)

Вашингтон и Токио не се споразумяха за свободна търговия

24 Април 2014 11:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2014, 11:57
Japan Today

САЩ и Япония не постигнаха споразумение в областта на търговията. Тази сутрин техните ръководители се срещнаха в Токио, но до конкретен резултат на преговорите така и не се стигна

В Транстихоокеанско партньорство, което е споразумение за свободна търговия, в което влизат общо 12 държави, пише БГНЕС. "Министрите ще продължат преговорите", каза японският премиер Шиндзо Абе на съвместна пресконференция с Барак Обама.

По-рано двамата обсъдиха проблемите, които блокират достъпа до японския пазар. Протекционистките мерки пречат на САЩ да внася в Япония доистатъчно продукти, стана ясно още от срещата.

"Мисля, че е справедливо да се каже, че достъпът до пазара в някои сектори от японската икономика като селското стопанство и автомобилната промишленост остава исторически блокиран в сравнение с достъпа, с който се ползва Япония сред американските потребители", каза американският президент. "Тези проблеми са известни на всички и в даден момент трябва да бъдат разрешени. Мисля, че сега е моментът", каза още той.

"Транстихоокеанското партньорство съответства на политиката на реформи, започната от премиера Абе и случващото се в момента е стратегическо, оформя икономическата среда в региона с най-силен растеж в света, не само тази и другата година, а може би в това и следващото десетилетие", продължи Обама.

Вашингтон иска Токио да направи отстъпки по продуктите захар, ориз, зърно и всички зърнени продукти, говеждо и свинско месо, млечни продукти. От своя страна борсата бе недоволна от това, че двете страни не са постигнали споразумение.

По-рано президентът на Съединените щати Барак Обама беше приет от японската императорската двойка на частна аудиенция в двореца в Токио. След това той се срещна с Шиндзо Абе за споразумението.

Япония е първата страна, която Обама посещава от неговата обиколка на Източна Азия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив