25 Април 2024, 20:08 Днес (14) | Вчера (12)

Вашингтон създава нова агенция за киберсигурността

10 Февруари 2015 17:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 февруари 2015, 16:35
Под лиценза на creativecommons

Правителството на САЩ щe създаде нова агенция, която да следи за заплахи за киберсигурността на страната, да обединява и анализира информация за голям брой различни рискове, заяви високопоставен представител на администрацията във вторник

Новата агенция Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC) ще бъде разузнавателен център, който ще свърза "различните киберзаплахи към нацията, така че съответните министерства и агенции да бъдат информирани за евентуални заплахи възможно най-бързо," са коментирали официални лица.

Президентът на САЩ Барак Обама постави киберсигурността начело на своята програма за 2015 г., след последните хакерски атаки срещу Sony Pictures, Home Depot Inc., Target Corp и самото федерално правителство. Президентът обяви, че разглежда това като област, в която е възможно сътрудничество с Конгреса, който е доминиран от републиканците.

CTIIC ще отговаря "за информационните потоци между различните центрове, включително тези, които отговарят за споделянето на данни с частния сектор", твърди служителят в имейл.

Центърът ще бъде обявен официално във вторник от координаторът на Белия дом за борбата с тероризма Лиза Монако.

Администрацията на Обама е оприличила новата агенция на Националния център за борба с тероризма, който беше създаден след атаките на "Ал Кайда" на 11 септември 2011 г. и последвалите критики, че различните американски разузнавателни агенции не комуникират добре.

Тя ще има подобен широк фокус да предоставя "интегрирана" информация за евентуални заплахи.

"Няма съществуваща агенция, която да е отговорна за изпълнението на тези функции, така че имаме нужда тези пропуски да бъдат запълнени, за да се помогне на федералното правителство да изпълнява своите отговорности в киберсигурността", казва служителят.

Конгресът се опитва в продължение на години да прокара законодателство за насърчаване на компании да обменят данни за кибератаки с правителството и помежду си. До момента те не бяха приемани заради въпроси за обмяната на лични данни и протестите на граждански групи.

Предложеното законодателство се опитва да балансира нуждите на сигурността с опасенията на правозащитниците, като задължава компаниите, които предоставят информация в почти реално време на правителството, да премахва личните данни на хора от подобна информация.

САЩ вече имат няколко агенции, които анализират киберзаплахите, като Департамента по вътрешна сигурност, ФБР и Агенцията за национална сигурност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив