29 Март 2024, 09:11 Днес (1) | Вчера (11)

Великденски намаления и за застрахователните полици

26 Април 2003 в-к "Капитал" по статията работи:
A+ A-

По време на празници почти всички компании от сферата на услугите, търговията и финансите предлагат примамливи оферти, отстъпки в цената и разнообразни бонуси на своите клиенти. Предстоящите Великденски празници не са изключение. Прави обаче впечатление, че този път застрахователните компании у нас, като че ли са някак си по-пасивни. Едва 3 от 32-те лицензирани застрахователни дружества предложиха на пазара великденски промоции.

По време на празници почти всички компании от сферата на услугите, търговията и финансите предлагат примамливи оферти, отстъпки в цената и разнообразни бонуси на своите клиенти. Предстоящите Великденски празници не са изключение. Прави обаче впечатление, че този път застрахователните компании у нас, като че ли са някак си по-пасивни. Едва 3 от 32-те лицензирани застрахователни дружества предложиха на пазара великденски промоции. Въпросните компании са “ДЗИ-Общо застраховане”, “Европа” и “Виктория”.  Освен скромния брой на застрахователните дружества, които решиха да изненадат за празниците потенциалните си бъдещи клиенти, прави впечатление и още един факт и това е, че всичките компании предлагат великденските си отстъпки в областта на имущественото застраховане като единственото изключение е ЗК “Виктория”, която предлага отстъпки и за “Злополука” и “Автокаско”.

По традиция българинът се застрахова само ако има някаква далавера, ако е претърпял на гърба си някаква злополука или ако става дума за най-милото и най-ценното му богатство, а именно личния му автомобил.

Що се отнася до имущественото застраховане, то едва около 10-12% от населението у нас имат подобна застрахователна полица, показва проучване на застрахователния пазар. Безспорно по-добрият и определено по-сигурен вариант да опазите личното си имущество е покупката на една имуществена застраховка пред алтернативата да чукате на дърво и да стискате палци да ви отминат евентуални неприятности. По принцип имуществените застраховки не са никак скъпи за защитата, която ви гарантират. Ако обаче имате желание да застраховате своето жилище, а парите все не ви достигат сега е момента да си купите подобна полица.       

Процедурата по сключване на застраховка за личното ви имущество – жилище, магазин и т.н. е много опростена. Единственото, което трябва да знаете е неговата квадратура и кога е построено. Естествено под внимание се взима и факта да ли то е панел, ЕПК, тухла и т.н.

Стандартните рискове, които покриват компаниите са пожар (в това число мълния, експлозия, падане на летателно тяло, негови части или товар), природни бедствия, буря, ураган, вихрушка, проливен дъжд и т.н. При желание от страна на клиентите може да бъдат включени и допълнителни рискове, които да покрива тяхната имуществена застрахователна полица. Като екстра се примат клаузите за кражба чрез взлом и земетресение, които увеличават цената на застраховката.  Една от много важните клаузи, които се пренебрегват от клиентите на застрахователните компании е “Гражданска отговорност” за увреждане на имуществото на трети лица,  споделят експертите. Тази клауза на застрахователния договор покрива евентуалните щети, които волно или неволно може да нанесете на своите комшии.

ДЗИ предлага на клиентите си по Великденските празници до 40% отстъпки от цената на застраховките за лично имущество, магазини и офиси. Размерът на отстъпката зависи от това да ли сте постоянен клиент на компанията, какви други застраховки имате сключени и т.н.

До 40 % отстъпка в цените на полиците си по имущественото застраховане предлагат и от ЗК “Виктория” като компанията не поставя никакви други условия.

Великденската оферта на МЗК “Европа” пък е, че срещу цената на 9-месечна застрахователна полица получавате годишен застрахователен договор за вашето жилище.

Ако приемем, че сте собственик на гарсониера и искате да е застраховате в ДЗИ за 10 000 лв. срещу пожар и природни бедствия, то ще трябва да платите 11 лева. Ако към покритието включите и останалите стандартни рискове, то размерът на премията ще набъбне до 20 лева. При желание да застраховате и имуществото си в апартамента ще трябва да се бръкнете с още 19 лв. и така цената на застрахователната полица става 39 лв., но с Великденската отстъпка тя е 23 лева. Ако искате към стандартните рискове да включите и рисковете от кражба чрез взлом и земетресение, то цената на застраховката е 40 лева. Тази цена не трябва да ви плаши, тъй като тя може да бъде платена на 4 равни вноски.

В зависимост от големината на жилището и стойността на покъщнината ви цената на застрахователната полица срещу пожар, наводнения и природни бедствия в МЗК “Европа” би ви струвала от 12 до 18 лева. Допълнително покритие срещу земетресение струва още 13 лв., а срещу кражба чрез взлом още 17 лева. При допълнителна премия само от 4 лв. компанията ще покрие щетите, които сте причинили на трети лица - вашите съседи.

Специално внимание заслужават великденското предложение и на ЗК “Виктория”, която освен примамливите отстъпки по имущественото застраховане предлага между 20% и 30% отбив от цената за “Злополука за пътуване”, “Злополука общо заболяване” и “Злополука медицински разходи”, и 10% за “Автокаско”. Ако комбинирате някой от изброените застраховки може да получите и допълнителна пакетна отстъпка, уточняват от застрахователната компания. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив