05 Май 2024, 01:59 Днес (1) | Вчера (0)

Великобритания може да получи специален статут в ЕС

09 Май 2014 13:53 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 май 2014, 13:55
Под лиценза на creativecommons

Под натиска на своята собствена партия премиерът Дейвид Камерън обяви плановете си да предоговори членството на Великобритания

Силно вярвам, че Европейският съюз е по-силен с Великобритания като негов член, но с оглед на исторически, геополитически и икономически причини случаят с Великобритания може да бъде разглеждан като специален. Думите са на председателя на ЕК Жозе Барозу по повод предстоящия рефередум, от който зависи дали страните на Острова ще продължат да бъдат част от Общността на 28-те.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу намекна, че Великобритания може да получи статут на специален член на Европейския съюз. Обединеното Кралство може да получи определени отстъпки при преговорите между него и Европейския съюз, като например да бъде третирано като "страна със специален статут”. По този начин ще се удовлетвори желанието на Лондон за установяване на нови и различни връзки със съюза.

"Силно вярвам, че Европейският съюз е по-силен с Великобритания като негов член, но с оглед на исторически, геополитически и икономически причини случаят с Великобритания може да бъде разглеждан като специален”, обяви Жозе Мануел Барозу.

Миналата година британският парламент единодушно прие законопроект, който ще осигури произвеждането на референдум за членството на Лондон в Европейския съюз. Под натиска на своята собствена партия премиерът Дейвид Камерън обяви плановете си да предоговори членството на Великобритания. Тогава Камерън очерта седем приоритета за промени в ЕС. Очаквано част от исканията са насочени към ограничаване на миграцията в рамките на Европейския съюз – мярка, която ще засегне пряко и българите, и румънците. Лондон ще настоява за по-строг контрол на масовата миграция в рамките на Съюза при присъединяването и на нови държави-членки. Камерън призова и за гаранции, че европейските мигранти няма да злоупотребяват с британската социална система. Тези искания на практика противоречат на основния принцип на Общността за свободно движение на хора, стоки и капитали.

Останалите промени също се сблъскват ребром с духа на Евросъюза и затвърждават започналия вече процес на дезинтеграция между държавите–членки. Камерън се обърна и към евроскептиците с призив да не подклаждат още повече напрежението във връзка с евентуалното предоговаряне на условията на британското членство в ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив