28 Март 2024, 13:05 Днес (7) | Вчера (12)

Великобритания ще настоява за независимо членство в СТО след Brexit

26 Септември 2016 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2016, 11:00

Нарастват страховете за "Hard Brexit"

Великобритания има намерение да стане независим член на Световната търговска организация (СТО) след като страната напусне Европейския съюз, заяви в края на миналата седмица британския търговски министър Лиам Фокс, цитиран от вестник The Telegraph и БНР.

Според изданието Лиам Фокс ще използва свое изказване пред СТО във вторник (27-и септември), за да заяви, че Великобритания ще настоява да се превърне в независим члена на организацията и ще настоява да договори своя собствено споразумение извън общата търговска сделка в рамките на ЕС.

Ако Обединеното кралство се превърне в независим член на СТО, това ще означава, че страната ще напусне Европейския митнически съюз, посочва The Telegraph - нещо, което британските власти досега отказват да потвърдят.

Междувременно британският външен министър Борис Джонсън заяви през уикенда, че неговата страна има да свърши много работа преди да задейства официално процедурата по развод с Европейския съюз, но след като това стане факт властите във Великобритания няма да позволят проточване на този процес.

Агенция Ройтерс цитира Борис Джонсън да казва, че Великобритания ще активира Член 50 от Лисабонския договор на ЕС в началото на следващата година. Той обаче беше поставен бързо на мястото му от съветник на британския премиер Тереза ​​Мей, който подчерта, че няма промени в досегашната политика, според която Великобритания няма да се позове на процедурата по развода през тази година.

Лондон е под натиск от останалите членове на ЕС и от милионите британци, гласували за напускане на единния блока на референдума през юни, за стартиране на преговорите по развода, като съветниците на Тереза Мей предполагат, че тя се надява, че официалната процедура ще започне в началото на следващата година.

Но някои депутати и представители на правителството отбелязват, че лондонските власти не са имали достатъчно време да формират ясна преговорна позиция и че при евентуално задействане на процедурата твърде рано Великобритания може да сключи лоша сделка.

Мисля че е от решаващо значение, че ние очевидно няма да предприеме този ход преди Коледа и аз смятам, че ни предстои много работа, за да сложим в ред нашите дела преди да стартираме процедурата, заяви Борис Джонсън пред Би Би Си.

Бившият кмет на Лондон и един от най-изявените участници в кампанията за напускане на ЕС повтори, че след развода Великобритания трябва да възстанови контрола върху процеса на имиграция. "

"Файненшъл Таймс" пък цитира висши британски финансисти, които алармират за нарастващ политически импулс за т.нар. "hard Brexit", който ще ерозира бизнес доверието, ще доведе до напускане на корпорации и ще навреди на Лондонското сити.

Водещи банкери, които са провели разговори с министри от правителството, са заявили пред "Файненшъл таймс", че те вярват, че премиерът Тереза Мей ще настоява при предстоящите преговори Великобритания да се откаже от единния пазар и от единния митнически съюз на ЕС, оправдавайки по този начин техните опасения за "hard Brexit" (тежък и пълен развод с ЕС).

Техните страхове за позовават именно на изказвания на британския търговски министър Лиам Фокс, че Великобритания вероятно ще напусне митническия съюз. От своя страна министър Дейвид Дейвис, отговарящ за Brexit, посочи, че е "малко вероятно" Великобритания да остане в единния европейски пазар.

Опасността от тежки и трудни преговори ще увеличи несигурността, ще намали доверието и ще накара бизнесът да задействат планове за напускане на Великобритания, посочи Джон Макфарлън, който е шеф на банката Barclays и на водещата лобистка групировка The City UK.

Според проучване на агенция KPMG почти три-четвърти от британските изпълнителни директори посочват, че те обмислят възможността за преместване на техните операции или централни зад граница след като бъде задействана процедурата по Brexit.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив