25 Април 2024, 18:46 Днес (14) | Вчера (12)

Вендинг пазаруването набира скорост и у нас

15 Септември 2015 11:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 септември 2015, 11:09
Под лиценза на creativecommons

Вендинг пазаруването, макар и плахо, набира скорост и в България. С разрастването му, както и в повечето сектори у нас, се увеличава и делът на сивата икономика, коментира пред БТА Тодор Каназирев, председател на УС на Българската вендинг асоциация

Вендинг машините са устройства, предназначени за продажба на дребно на стоки и / или услуги, които се активират чрез поставяне на монети, банкноти, символи, карти, други. Не може с точност да се каже колко вече са в страната автоматите за кафе, напитки, дребни закуски и фрешове, но те наближават 40 000. Броят на заетите в сектора е над 5000. Част от тях обаче предпочитат да заобиколят легализирането на бизнеса, избягвайки регистрацията в Агенцията по храните и дори не помислят за касов апарат. В България има хиляди незнайни герои, които имат по една - две машини, занимават се с тях в свободното си време, никой не ги знае кои са и какво правят, коментира Каназирев. Печалбите им не могат да се изчислят, но пък са чисти и постоянни, допълни той.

Първоначалната инвестиция за административни разходи покрай бизнеса достига до около триста лева, като регистрацията в Агенцията по храните е около 30 лева, отделно трябва да се предвидят и разходи за покупка и монтиране на касов апарат, за машината - според класа, са нужни между три и 15 хиляди лева. Без пикап няма да мине. Постоянните разходи са за зареждането на машината, поддръжката й и плащането на наема.

Най-масови у нас са автоматите за кафе 

Най-масово у нас са навлезли автоматите за кафе, следвани от тези за дребни пакетирани закуски.

В момента има ограничение от поднормативен акт за разполагането на вендинг машини в училищата, напомни председателят на организацията. Същевременно обаче с навлизането на новите технологии на световния пазар от години вече са факт машини, които предлагат био закуски и салати. Те обаче все още са непознати за нашия пазар.

Процесът в България е в самото начало и засега две - три училища в страната вече имат "здравословни" вендинг машини, разказа пред БТА Ангел Иванов, вносител на този тип машини. Най-търсени са вендингите за плодове, пакетирани веган храни, здравословни напитки, които струват между 6 и 8 хиляди лева.

Според Иванов навлизането на такива машини в училищата е донякъде и въпрос на политика на училищата. Държава е решила отчасти въпроса със здравословното хранене с програмите за безплатни плодове за децата до 4 клас, въпросът е за по-големите деца, които също биха искали да си купят нещо свежо, но няма откъде, коментира Иванов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив