22 Май 2024, 23:58 Днес (6) | Вчера (4)

Венислав Йотов: Застрахователите да пререгистрират колите заедно с издаването на „Гражданска отговорност“

07 Февруари 2006 15:20 INSMARKET по статията работи: 12
A+ A-

В Австрия новозакупените автомобили се регистрират чрез застрахователните компании, а полицията след това много лесно може да разбере дали определен шофьор си е платил задължителната полица или не

Застрахователите да издават заедно с „Гражданска отговорност“ и регистрацията на автомобилите, предложи зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Венислав Йотов в предаването „Портфейл” на Дарик радио. Според Йотов това е добър вариант, ако пререгистрацията на колите е единствения начин за решаване на проблема за намаляване на процента на колите без задължителната застраховка, за да спазим изискванията на ЕС.
В Австрия новозакупените автомобили се регистрират чрез застрахователните компании, а полицията след това много лесно може да разбере дали определен шофьор си е платил „Гражданска отговорност“ или не. Това каза в интервю за предаването Гюнтер Албрехт от австрийската асоциация на застрахователите.
„От 1999 година регистрацията на автомобили в Австрия се извършва от застрахователните компании. Това означава, че собственикът трябва да отиде в един от регистрационните офиси на някои от застрахователите. Там той представя полицата си и други необходими документи. След това получава регистрационните табели и талона. Тази процедура продължава около 20 минути. Шофьорът няма никаква работа с полицията, занимава се само със застрахователната компания.“, обясни Албрехт Той допълни, че има централна база данни за застрахованите, която се поддържа от Асоциацията на застрахователите в Австрия. Тази база данни се използва и от властите при изпълняване на задълженията им, както и за контролиране на това дали даден шофьор има „Гражданска отговорност“ или не. Ако застрахователният договор изтече или собственикът на колата не плати премията си, австрийските застрахователи информират властите за липсата на задължителната застраховка на някой шофьор. Това става по електронен път чрез централната база данни на застрахователите. След  което властите започват необходимата процедура и ако собственикът на автомобила не може да представи европейски сертификат за застраховане, се прекратява регистрацията му и полицията изземва регистрационните табели на колата. Това отнема между две и четири седмици, уточни Албрехт.
От 1994 година премиите по „Гражданска отговорност“ в Австрия са освободени. Всеки застраховател има тарифа и цените могат да бъдат много различни при различните компании. Като цяло обаче цената на задължителната застраховка зависи от кубатурата на двигателя и от това дали водачът е имал произшествия или не. Други фактори при определянето на премиите от някои австрийски компании са опитът и полът. Например някъде за дамите има отстъпки, а младите шофьори плащат повече от тези с опит и без произшествия.
Според австрийския застрахователен закон компанията трябва да обезщети жертвата на ПТП или да отхвърли иска за обезщетение в рамките на три месеца. Но по принцип инцидентите, при които няма човешки жертви се разглеждат доста по-бързо – да кажем за две-три седмици. След като катастрофиралият шофьор закара колата си в автосервиза, там отива и експерт, изпратен от застрахователя, който изчислява цената на ремонта. След това сметката отива направо при застрахователя, който я изплаща. Всичко това се прави без да е необходимо присъствието на застрахования, подчерта Албрехт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Не би било зле след раждането на децата им австрийските семейства да отиват да ги регистрират в офисите на животозастрахователните компании. Няма застраховка "Живот" - няма регистрация. Така ще се насърчат спестовността; отговорното отношение към живота, бъдещето и не на последно място към родината дала на света техния мил Fuehrer. А що се отнася до нас - българите, молим компетентните власти и лично г-н Йотов да благоволят да ни разрешат да действаме по наша преценка и да разделяме регистрациите от плащанията към застрахователите, особено когато последните показват категорично нежелание да плащат когато дойде техния ред.
#0 | от Черногледец Храбър | преди
Има хора черногледи.Каквото и да им покажеш, все черно гледат!Главите им пълни с черни бръмбари.Мозъците им черни - мислите им черни.Черномислещи болни мозъци!
#-1 | от Цветногледец | преди
Има хора цветногледи. Каквото и да им покажеш, все цветно гледат. Тази година им направи задължителна застраховка ГО - ще я платят. Догодина ще им направиш задължителна Зелена карта - вервайте ми, ще я платят. По догодина ще им обложиш доходите по банковите им депозити - пак ще платят. Ще плащат на всеки който им поиска. И друго да им поискат (нъл се сещаш) - ще му дадат. Цветномислещи болни мозъци!
#-2 | от Пешо Келешо | преди
Полицаите вършат работата на застрахователите и ни проверяват дали имаме Гражданска отговорност. Застрахователите искат да вършат работата на полицаите и да регистрират автомобилите. Има ли някой в България, който иска да върши СВОЯТА работа? Има ли някой в България, който ВЪРШИ своята работа, докато се стреми да върши и чуждата? Застрахователите и пътните полицаи са добър пример, че отговора е НЕ.
#-3 | от Анонимният гражданин | преди
Мъдрите ни ръководители правят, че у нас всеки работи, това, що не му е работа. Аз съм застраховател, но в момента върша нещо за инжинер или поне техник. Гледам застрахователните компании, асоциации и надзор ги ръководят всякакви други, но не и застрахователи. На Цветногледеца ще му кажа, че има хора черногледци, защото в неговия задник сигурно е много тъмно, а те все там нещо навират.
#-4 | от АБ | преди
абе да ви кажа доста черногледци съм срещал, все корави типове и си мислят то на мен не може да ми се случи, какъвто съм оправен, ехеее....И кво става накрая? Стои срещу теб и подсмърча, хич и помен няма от предишната самоувереност. Ми на, то аз де да знам че трябва да си пазя гражданската - пък то какво пратили му писъмце да плати 2 хиляди на една мутренска компаниийка, че блъснал техен клиент....Другия го съдят за 30 000 неимуществена претенция, тих, кротък, глас не му излиза...Така че уважаеми плащайте си гражданската, не е излишно, вервайте ми!!!
#-5 | от хъм | преди
абе да ви кажа доста черногледци съм срещал, все корави типове и си мислят то на мен не може да ми се случи, какъвто съм оправен, ехеее....И кво става накрая? Стои срещу теб и подсмърча, хич и помен няма от предишната самоувереност. Ми на, то аз де да знам че трябва да си пазя гражданската - пък то какво пратили му писъмце да плати 2 хиляди на една мутренска компаниийка, че блъснал техен клиент....Другия го съдят за 30 000 неимуществена претенция, тих, кротък, глас не му излиза...Така че уважаеми плащайте си гражданската, не е излишно, вервайте ми!!!
#-6 | от хъм | преди
Бай Хъм, гражданската не е излишна, излишно е застрахователите да си навират гагите в регистрацията. Да си оправят първо слабите дистрибуционни канали, нечестната оценка на щетите, скоростта на плащане, отношението към клиентите и много други. Има доста по-важни неща, за които да питат австрийските застрахователи.
#-7 | от Helmut Rottkohl | преди
Педераски истории.
#-8 | от случаен | преди
към Helmut Rottkohl - те някои дистрибуционни канали са блокирани НОРМАТИВНО в Българи :-)) Защо ли?
#-9 | от любопитен: | преди
Любопитен, ако Хелмут е затруднен или зает, ще ти отговоря аз:Блокажа на дистрибуционните канали/да ти ... и думата/е най-вече нарочно и по указания на тези заради които либерализираме закона. Няма мрежа, няма ефективно застраховане. Българите-вън, да влезат "професионалистите". После, от това имат полза играчи, перачи и олигарси на власт, за да перат комисионни, да не издържат собствена мрежа и да грабят кво може днес, а утрето за тях в застраховането няма значение. Не само това, но накрая, идва бездарието и непрофесионализма в органите призвани да направляват застраховането. Те са въпиющи, нещо което нормалните не могат дори да си представят. Те са там по поръчка, да се облагодетелстват и да вардят незаслужените си топли чиновнически места. Да са живи и здрави. Много сме изтърпяли, налага се и тия. Всяка нова власт генерира нови некадърници на власт.
#-10 | от Познавач | преди
Виж мнението на АБ малко по-горе. Моето е подобно. И аз съм застраховател, но гледам почти отстрани как отрасъла прелива от мошеници и/или некадърници...
#-11 | от Атила | преди
Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив