16 Април 2024, 23:02 Днес (11) | Вчера (10)

Вериги за всички коли от 15 ноември до 1 март

03 Май 2018 09:11 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 май 2018, 09:15

Глобата за тунинг на бегачките за гонки пада от 7 бона на 150 лева

Всяко превозно средство задължително ще трябва да бъде оборудвано с вериги в периода от 15 ноември до 1 март. Това е част от промените, записани в Закона за пътните превозни средства, обявиха неправителствени организации, които се обявиха против механичното разделяне Закона за движение по пътищата (ЗдвП) на три части, пише в. Монитор.

14 организации настояват новите законопроекти да бъдат спрени и в работните групи по изготвяне на нови текстове да бъдат приети експерти от неправителствения сектор. Според Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, след публикуването на проектозаконите на 20 април и общественото обсъждане на 24 април, експерти от организациите са оформили 75 страници с критични бележки, които трябва да бъдат върнати към Министерството на транспорта до 4 май. Неправителствените организации, сред които Сдружение "Велоеволюция”, Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на българските професионални шофьори, Движение за европейско развитие на българските железници, се обявиха срещу краткия срок за предложения, липсващи разпоредби, механичното разделяне на ЗдвП, разминаване на терминологията в проектозаконите и др. Освен участие в подготовката на законите, НПО-тата искат да се съобщят имената на участниците в тези работни групи.

Системата на пътната безопасност в България се управлява импровизирано, каза бившият шеф на КАТ-София Богдан Милчев и добави, че от 10 години в МС не е внасян доклад за състоянието на пътната безопасност.

Новите текстове на законите крият проблеми за всички участници по пътищата - за велосипедистите, за мотористите, за хората с увреждания, посочи Милчев и даде няколко конкретни примера: "Отменят правилото, че дясностоящият има предимство в кръгово движение. Те искат да извадят България от конвенцията. Това означава, че всички чужденци, които идват в България, трябва да знаят, че у нас се движим по други правила. Те стигат още по-далече - разменят местата от един закон в друг, тъй като разделяйки механично закона, дават правомощия на министъра на транспорта в Закона за движение по пътищата, а тези правомощия трябва да бъдат в Закона за пътните превозни средства.

Милчев допълни и че се предлага въвеждане на правило, с което забранява превключването на скорости на жп прелез. По думите това правило е била валидно за 1968 година, когато автомобилите не са били толкова технически надеждни.

Бившият депутат Настимир Ананиев призова да се инвестира в образованието по пътна безопасност, което ще даде резултат след 10-15 години. Проблемът според него е повече в тово, което липсва в новите закони и даде пример с автомобилите, които се премоделират за участие в гонки. Глобата за неправомерно увеличаване на мощността на автомобилите е до 7000 лв. в момента. В новия закон предложението е тя да бъде 150 лв.

Неправителствените организации настояват за среща с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, за да представят визия за нов модел на пътна безопасност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив