19 Април 2024, 15:50 Днес (9) | Вчера (11)

Вече има установени рискови райони за наводнения, отчете екоминистърът

12 Март 2015 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2015, 15:02
Булфото

Вече има установени рискови райони за наводнения, които са определени на базата на анализ от експерти на екоминистерството и на данни от предишни наводнения в страната

Това отчете от парламентарната трибуна министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод снежните бедствия от последната седмица.

Анализът е начален етап от оценката за риск от наводнения и част от мерките които са заложени от Европейския съюз.

Предстои да започне вторият етап за превенция риска от наводнения, който включва да се изработят карти, които да показват рисковите райони. Тези карти ще се разработват за всеки район и за всяко басейново управление. Те ще бъдат предоставени на обществеността и ще се пристъпи към третия етап - създаването на конкретни мерки на всяко институционално ниво за превенция от наводненията.

Необходимо е да мислим за това какво ще се случи при пролетното снеготопене. "Почвите са преовлажнени, снежната покрива е значителна", уточни тя. В момента обстановката продължава да е усложнена при Марица, Тунджа и Арда", предупреди още Василева и уточни, че при р. Марица при Свиленград е обявен код оранжев, а същото се отнася за р. Тунджа при Елхово като се очаква да се запази тенденцията за понижение.

Повишено внимание има и за водосбора на р. Арда.Вчера кабинетът прие пакет от 14 мерки, които трябва да бъдат предприети незабавно от институциите.

Василева посочи, че в МОСВ ежедневно се следи състоянието на водите, а при проблем се активира работата на 24 часовото оперативно звено, предупреждават се и всички институции.

Правителството се справи с координацията при снеговалежа, това коментира вицепремиерът Меглена Кунева като изтъкна, че координацията е била добра. По думите й още преди да завали снегът на 6 март, структурите са били готови. За дейността на армията тя отчете, че от 7 март военни са помагали за доставка на храни в засегнатите райони, правили са се обследвания и с хеликоптери. Кунева благодари и на Българския червен кръст.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив