05 Май 2024, 19:34 Днес (1) | Вчера (0)

Вече имаме лихви по депозити до 2%

26 Юли 2022 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2022, 12:04

В края на май обемът на откритите депозити в лева достига 107.3 млн. лв, а тези в евро 73,2 млн. лв.

В последно време наблюдаваме лихви по депозити до 2%. Покачването на лихвите по депозити е добра новина за тези, които предпочитат тези продукти за своите спестявания.  В края на май обемът на откритите депозити в лева достига 107.3 млн. лв, а тези в евро 73,2 млн. лв., пише Савина Димова от портала MoitePari.bg.

Лихви по депозити
Лихвите по влогове през последните години белязаха спад и за първи път станахме свидетели на отрицателни такива, но сме на прага на нов цикъл на покачването им. Нивата на лихвите по депозити най-общо може да се каже, че са в право-пропорционална зависимост спрямо нуждата на банката от привличане на нов паричен ресурс. 
Лихвите по депозити също така могат да бъдат най-разнообразни по размер и начин на начисляване. Обичайно с нарастването на срока на депозита, вероятността да получите по-висока лихва, расте. Срочните депозити се сключват за точно определен срок от време, като най-разпространени са 12, 24 и 36 месечните влогове.

Как се олихвяват депозити?
Според спецификата на олихвяване депозитите могат да бъдат: депозит с фиксирана или променлива лихва за целия срок; депозит с ежемесечно нарастваща лихва; депозит с нарастваща лихва през определени периоди от време (3, 6, 12 месеца и т.н.); депозит с кумулативна лихва (сумата от всички годишни лихви, начислени в края на срока на депозита); депозит с или без капитализация на лихвата (олихвяване на лихвата от предходния период); депозит с авансова лихва; депозит с ежемесечно изплащане на лихвата. 
Изборът на точния депозит зависи в голяма степен и от целта, за която сме заделили депозираната сума. Например, ако целта е получаване на доходност за определен период или компенсиране на обезценката на парите в резултат на инфлацията (което към момента не е валидно за нито един депозитен продукт), то най-удачно ще бъде да се депозира при условия за начисляване на лихвата ежемесечно. В недалечното минало, когато лихвите по депозити бяха от порядъка на 7%, съществуваха такива банкови продукти. Влагайки сума от 100 000 лв., те носеха на депозантите доход (под формата на месечна рента) от близо 600 лв. месечно. Това беше и предпочитан вариант пред покупката на имот, с цел последващо отдаване под наем. 
Лихви по депозити ще загубите, ако прекратите предсрочно договора. В този случай обикновено няма да получите натрупаната от лихви сума. Има и такива влогове, при които в случай на предсрочно прекратяване могат да бъдат изплатени натрупаните до момента лихви. Тези продукти са известни още като "гъвкави депозити”.

Как да изберем най-изгодния депозит?
Най-обективният показател за сравнение и избор на оферта за влог е Ефективната годишна лихва (ЕГЛ). Тя отразява както специфичния начин на олихвяване на депозита, така и срока, за който е сключен. Основава се на принципа на очакваното средногодишно нарастване на сумата по срочен депозит в проценти, при условие, че лихвата не се тегли, а се добавя към главницата при периодичното олихвяване.
С обръщането на лихвената тенденция на централните банки от намаляване на покачване на основния лихвен процент, плахите и малки към момента движения нагоре на лихвените нива по стандартните срочни депозити, очакваме и нова вълна на интерес към депозитите. Депозитите винаги са били и все още си остават единствения сигурен инструмент, който може да ни гарантира запазване на внесената във финансовия инструмент сума.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив