20 Април 2024, 07:10 Днес (0) | Вчера (10)

Вече предлагат застраховка за проектанти и строители

09 Април 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Със застраховката няма да се покриват щети, нанесени от тероризъм

През последните седмици няколко компании обявиха, че са готови с нов застрахователен продукт, който покрива рисковете свързани с проектирането и строителството. Въпросната застраховка е задължителна. Наредбата за нейното прилагане бе приета от Министерски съвет на 19 февруари, а на 23 март бе обнародвана и в "Държавен вестник".
Идеята за застраховка покриваща рисковете в строителството не е нова, а е от преди няколко години. За първи път задължение за застраховане на дейност, свързана със строителството и проектирането, се появява през 1999 г. с излизането на Правилника за функциите и задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор. Идеята за въвеждането на застраховката така и не се реализира. Неяснотите относно сключването й през всичките години идваше от това, че тя не бе регламентирана със специална наредба. Към днешна дата Наредбата за реда и условията за задължително застраховане в проектирането и строителството е вече факт и застрахователните компании са наясно с изискванията към тези професионални отговорности от страна на законодателството.
Сред така наречените отличници, които вече са готови и предлагат застрахователен продукт покриващ рисковете свързани с проектирането и строителството са "Алианц България", "Булстрад", "Евро инс", ДЗИ и "Общинска застрахователна компания" и още няколко дружества. Истината е, че някой от изброените компании бяха готови още преди години, когато стана ясно, че ще има подобен задължителен застрахователен продукт и даже го предлагаха на свои клиенти. Сега те само приведоха условията по полиците си с изискванията на новоприетата наредба. Има обаче и компании, които считат ще застраховката е доста сложна и рискова, а и наредбата за нейното предлагане за недодялана и за момента се въздържат да е предлагат.
Според Закона за устройство на територията, проектантът, консултантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, трябва задължително да застраховат професионалната си отговорност за вреди, причинени на други участници в строителството или на трети лица, в резултат на неправомерни действия при изпълнението на строителните работи.
Съгласно наредбата застрахователите ще покриват щети от земетресение ако се установи, че конструкцията на сградата е нарушена в резултат на некачествено изпълнение на строителните и монтажните работи от проектанта, строителя и консултанта. Обезщетение от застрахователната компания ще получават и гражданите, които са претърпели контузия, например, от падане на строителни материали, заради недостатъчни мерки за обезопасяването на строителната площадка от строителя.
Новата застраховката не покрива обезщетения за вреди, причинени от война, тероризъм, неправомерно използване на запалими или взривни материали, и т.н., нанесени от собствените служители или работници.
Минималната застрахователна сума за проектантите на жилищни сгради, производствени с капацитет от 50 до 100 работни места и обществени сгради с разгърната застроена площ от 1 000 до 5 000 кв.м е 50 000 лв. За строителите тя е 100 000 лв., а за консултантите - 50 000 лв.
35 000 лв. е минималната застраховка за проектантите на ниски жилищни сгради, вили и производствените сгради с капацитет до 50 работни места. Минималната застраховка за строителите е 70 000 лв., а за консултантите - 35 000 лв.
Минималната застрахователна сума за проектантите на автомагистрали и пътищата от I и II клас на републиканската пътна мрежа, железопътни линии и пристанища, хидротехнически съоръжения, електрическите и топлоцентралите, ще бъде 300 000 лв. Минималната застраховка за строителите е 600 000 лв., а за консултантите - 300 000 лв.
200 000 лв. ще е минималната застрахователна сума за проектантите на третокласните пътища, обществените сгради с капацитет над 1 000 души, производствените с капацитет до 500 човека. Минималната застраховка за строителите е 400 000 лв., а за консултантите - 200 000 лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив