24 Април 2024, 07:37 Днес (0) | Вчера (6)

Вземат книжката и колата за шофиране без винетка в Словения

08 Април 2014 15:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2014, 15:54
Под лиценза на creativecommons

Нови рестрикции по отношение на неизрядните шофьори са въведени от властите в Словения. Днес „Пътна полиция” уведоми за промените в нормативната база и предупреди шофьорите, които пътуват до Словения или минават транзит да бъдат изключително внимателни

Подробностите са публикувани на интернет страницата на Министреството на външните работи в рубриката "Пътувам за....”

Там са отразени допълнителните текстове от Закона за нарушенията - чл. 201 (1) и чл. 201 (5); размерите на глобите, налагани от Компанията за автомагистрали в Република Словения (ДАРС), както и изискванията за транзитен престой в страната.

Ето и най- важното от  действащата в момента нормативна база:

ПРЕСТОЙ НА АВТОМОБИЛИ, ОТНЕМАНЕ НА РЕГИСТРАЦИОННИ НОМЕРА И ДР.

Преспиването в автомобили, в т.ч. и ТИР-ове, на паркинги край автомагистралите, местата за отдих и др. е позволено, но се регулира от всяка община. Изключение са туристическите курорти в югозападната област Приморска – Изола, Порторож, Пиран и Копър, където общините не позволяват преспиване в колите.

Регистрационните номера на автомобилите се отнемат при констатиране на техническа неизправност и неизяснена собственост – след проверка и в Шенгенската информационна система СИС 2. След изтичането на процедурните срокове, МВР и МВнР на Словения изпращат табелите до Посолството на България. 

Допустимо е 0, 5 промила, а за професионални водачи – 0, 0 промила.

Задължително е и наличието на комплект резервни крушки за фарове и мигачи, светлоотразителни жилетки, триъгълник и на комплект с медикаменти за първа помощ /които да не са с изтекъл срок на годност.

За шофиране без винетка, съгласно чл. 201 (1) от Закона за нарушенията, компетентният орган може незабавно да предприеме необходимите мерки за събирането на глобата, независимо дали санкционираното лице ще я обжалва или не.

Чл. 201 (5) от този закон дава право служителите да отнемат временно всички документи и/или движими вещи с цел обезпечаване погасяването на глобата. Документите са: паспорт, лична карта, СУМПС, талон на превозното средство, транспортни документи или други такива, които придружават товарите и ценни книжа, а наред с тях – и превозни средства и други движими вещи, намиращи се у лицето, без значение дали то е техен собственик или не. Съгласно визирания член от закона, документите и вещите се конфискуват за срок от 6 месеца до 1 година. На нарушителя се връчва писмено решение за временното отнемане, придружено с юридическа инструкция. 

Налаганите от "Компанията за автомагистрали в Република Словения" /"ДАРС"/ глоби варират между 300 и 800 евро, като в първите осем дни се заплащат 50% от размера им.

Обръщаме внимание, че гражданите не са длъжни да подписват актовете за глоби, ако са на чужд език и не разбират съдържанието им.

Полицията санкционира и лицата, неспазили изискването за адресна регистрация при престой в Словения над 3 дни /т.е. не се смята, че е транзит/.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив