На производителите ще бъде даден един месец срок за адаптиране на производствата
Мандра, хваната да използва растителни мазнини като палмови масла и други в производството на сирене, ще бъде наказвана с отнемане на лиценза. Онези, които не желаят да произвеждат сирена и
кашкавали с млечни продукти, минава в различна група, имитиращи продукти и няма как да се води млечен производител. Това съобщи в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен
Порожанов, цитиран в днешния брой на в. Монитор. Порожанов каза още, че на производителите ще бъде даден един месец срок за адаптиране на производствата, след което ще започнат проверките и
налагането на наказания при констатиране на нередности и нарушения. За осъществяването на контрол ще бъде създадено едно ново, специално звено. Министър Порожанов съобщи още, че десетина
традиционни български продукти, сред които и киселото мляко, бялото саламурено сирене и кашкавала чакат да бъдат признати за защитени географски обозначения. Той успокои производителите, че няма да
бъде изпуснат крайния срок това да се случи.
Според д-р Светла Чамова от Асоциацията на месопреработвателите, браншът им е с най-многопродукти с контролирано качество. 20 продукта са контролирани по стандарт Стара планина, а още пет продукта
за деца са в процес на стандартизация. Чамова коментира още, че месопреработвателите у нас изпитват остър недостиг от българско месо. При свинското месо има нужда от 240 хил. тона, а у нас се
произвеждат около 70 хил. тона. Т.е. две трети трябва да бъде внесено. С говеждото месо положението било още по-трагично. Единствено при пилешкото имало достатъчно, че дори с възможност за износ.
По повод един от най-обсъжданите въпроси колко месо трябва да има в родните колбаси, Светла Чамова отговори, че това било твърде относително, тъй като зависело от рецептите и че се създавало
изкуствено напрежение.