29 Март 2024, 17:45 Днес (12) | Вчера (11)

Видеотерор за пътните хулигани през следващите 3 месеца

09 Юни 2015 15:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 9 юни 2015, 16:30
youtube.com

Инициативата „Шофирай с камера“ буди съвестта на шофьорите

Джигитите на пътя ще бъдат подложени на истински Биг Брадър през следващите три месеца. Инициативата е на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, която стартира днес акция "Шофирай с камера". Идеята цели да събуди гражданската съвест на шофьорите.

За целта от асоциацията предлагат безплатно 20 оборотни видеорегистратора, които да бъдат всевиждащото око по пътищата на страната. През следващите 3 месеца всеки, който желае, ще може да получи такъв видеорегистратор за срок от 1 седмица. Задачата е да заснеме пътни нарушители, да опише ситуацията и да качи материала си в нарочна страница във Фейсбук, която ще бъде създадена от организаторите. Оттам материалът ще бъде предаден в КАТ, а нарушителите ще бъдат привикани и санкционирани. При несъгласие от страна на провинилите се със ситуацията, шофьорът, заснел видеото, ще трябва да бъде готов, ако бъде поканен, да даде показания. Всеки, който е участвал в акцията на БАЗК, ще може да си купи устройства на преференциални цени: видеорегистратор без GPS ще е на цена 309 лв., такъв с GPS - 359 лева, а с навигация – 819 лв.

Видеорегистраторите могат да се ползват за нарушения от типа на неправилно спиране, неправилно паркиране, преминаване на червен сигнал на светофара, но не могат да се ползват при нарушения на скоростта, защото не са  минали през специалната стандартизация от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, каквато преминават техническите средства за контрол на скоростта.

Председателят на неправителствената организация Владимир Тодоров посочи, че има смисъл водачите да имат такива устройства в автомобилите си. Видеокамерата в колата не само може да заснема виновни водачи, но може и да ни оневини при възникнала ситуация на пътя, каза Тодоров и подчерта, че в Русия видеорегистраторите са широко разпространени и се използват за борба със застрахователните измами. Според него, активното използване на видеорегистратори ще доведе до по-малко нарушения на пътя.

Тихомир Неделчев от сектор "Автоматизирани системи за контрол на пътното движение" в столичния КАТ посочи, че най-честите нарушения, за които гражданите сигнализират през последните месеци, са свързани с неправилното паркиране. Той обясни, че след като гражданин заснеме нарушение и го прати по мейл до КАТ, трябва да внесе и писмен сигнал за това.

Сигналите се приемат в Столичния КАТ, стая 18А и 18 Г всеки работен ден.
Ако гражданин не пусне такъв писмен сигнал, заснетото нарушение няма силата на доказателство. След като сигналът бъде оформен писмено, от Пътна полиция привикват собственика на автомобила или шофьора на возилото, направил нарушението.

На седмица в Пътна полиция се получават по 60-70 сигнала чрез сайта www.grajdanite.bg.

50% от глобите не се събират пък заради остарялата и тромава процедура по връчването на наказателните постановления.

Интересът към инициативата е голям, похвалиха се организаторите. От началото на деня до сега 26 души са заявили желание да използват видеорегистратор за една седмица, обяви Елена Карагьозова, представител на фирмата-партньор, която предлага устройствата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив