02 Май 2024, 12:29 Днес (6) | Вчера (0)

Виена е градът с най-високо качество на живота, Цюрих е първи подгласник

13 Декември 2023 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2023, 12:25

Класацията на компанията за качество на живот отчита различни фактори като политическа стабилност, здравеопазване, образование, инфраструктура и социокултурна среда

През 2023 г. класацията на американската консултантска фирма "Мърсър" на десетте града, осигуряващи високо качество на живот, включва седем локации в Западна Европа, две от Тихоокеанския регион и една в Северна Америка. На първо място измежду тях за поредна година е Виена, съобщи econ.bg. Цюрих е първи подгласник на Виена, следван от Оукланд в Нова Зеландия, а Копенхаген и още един швейцарски град - Женева - оформят челната петица. През 2023 г. Виена оглави класацията за най-добър град за живеене и на "Икономист".
Основана през 1945 г. и с офиси в повече от 40 държави, централният от които е в Ню Йорк, "Мърсър" предоставя предимно консултантски услуги за човешки ресурси и финансови услуги. Компанията оперира в повече от 130 държави и е едно от четирите оперативни дъщерни дружества на глобалната фирма за професионални услуги "Марш Макленън".
Класацията на компанията за качество на живот отчита различни фактори като политическа стабилност, здравеопазване, образование, инфраструктура и социокултурна среда.
Германия заема предни позиции в класацията за 2023 г. с няколко града: Франкфурт, Мюнхен и Дюселдорф са съответно на шесто, седмо и десето място. Тези градове са известни със своя икономически просперитет, ефективен обществен транспорт и културни предложения, отбелязва "Мърсър".
"Всеки град има своя уникален чар и предимства, което прави Европа разнообразен и привлекателен регион както за жителите, международните служители и посетителите", казва се още в официалната публикация на компанията, в която е поместен списък с 250 града, подредени низходящо по критерия качество на живот.
София е поставена на 125-о място, а Букурещ - 14 позиции напред. Непосредствено пред София е Банкок, а зад българската столица - Пекин. Букурещ е в компанията на южноафриканския град Дърбан и делящите си 112-о място Нумеа - в Нова Каледония, и столицата на Бруней - Бандар Сери Бегаван.
За тихоокеанския регион Оукланд, Нова Зеландия, претендира за трето място, подчертавайки изключителното си качество на живот. Градът осигурява на жителите висок стандарт на живот, стабилно здравеопазване и динамична културна сцена. За Австралия Сидни си осигурява 9-то място със своите световноизвестни забележителности, процъфтяваща икономика и разнообразни възможности за начин на живот, които допринасят за най-високото качество на живот.
Столиците на Румъния и България са единствени градове от всяка от тях в топ 250 на "Мърсър".

Топ 10 на "Мърсър" за 2023 г. изглежда така:
Виена - Австрия
Цюрих - Швейцария
Оукланд - Нова Зеландия
Копенхаген - Дания
Женева - Швейцария
Франкфурт - Германия
Мюнхен - Германия
Ванкувър - Канада
Сидни - Австралия
Дюселдорф - Германия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив