29 Март 2024, 15:59 Днес (10) | Вчера (11)

Вижте изискванията за пътуване до страните от Западните Балкани и Адриатика

02 Юни 2021 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2021, 10:15

Достъпът до някои от държавите не изисква часове чакане на опашки при граничните пунктове, коментират от СБА

Какви се ограничителните мерки и условията за влизане и транзитно преминаване в страните, разположение на запад от България? Достъпът до някои от тях дори не изисква часове чакане на опашки при граничните пунктове, разказва Светозар Димитров от СБА. Вижте обобщение на здравната и пътната обстановка по тези дестинации.

Северна Македония
Независимо дали сте се запътили към Охридското езеро, или искате да преминете транзит за Адриатическо море, Република Северна Македония няма да бъде пречка за намеренията ви. Българските граждани могат да пътуват без ограничения: без PCR тест, без антигенен тест, без карантина, без PLF регистрация и без имунизационен паспорт.

Косово
Без отрицателен PCR-тест, направен до три денонощия преди заминаване не бихте могли да отидете в Косово. Ако това условие не е покрито се налага карантина, която е една седмица. Действителността обаче е различна – граничните власти не допускат влизане без отрицателен резултат от PCR-тест и на практика не може да се стигне до карантина. Транзитното преминаване обаче е по-лесно – не се изисква PCR-тест, но се подписва декларация, че ще напуснете страната до три часа.

Сърбия
Белград все така няма специални изисквания към всички желаещи да преминат през българо-сръбската граница. Фактически такива са условията за всички съседи на Сърбия, което я превръща в безпрепятствена държава, ако планирате трансбалканска обиколка.

Албания
Ако все още не сте решили къде ще почивате това лято, Албания е сред страните, които ще ви накарат да забравите, че Covid-19 въобще се е появявал. PCR тест дори не се изисква, а от началото на май Тирана отмени задължителната карантина. Примамлива дестинация, като си помислите и за топлите води на южното Адриатическо море.

Черна гора
Без промяна остават и условията за посещение на Черна гора. Трябва да се отговори на някое от следните изисквания: отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа; положителен резултат от антигенен IgG тест до 30 дни; извършена ваксинация до 7 дни; положителен PCR-тест, по-стар от 14 дни, но не по-стар от 90 дни. Карантината е с продължителност от две седмици, ако имате постоянно или временно пребиване в страната и не представите поне един от горните документи. Ако не разполагате с нито един от тях и не живеете постоянно или нямате статут на временно пребиваващ в страната, то няма да бъдете допуснати. Горните изисквания не засягат деца до петгодишна възраст. Подгорица отмени мярката за носене на маски на открито, а още в началото на май бе премахнат и вечерния час.

Хърватия
Ако сте се насочили към Хърватия, може да представите отрицателен PCR-тест или одобрен за ЕС бърз антигенен тест направен до 48 часа. Но ако почивката ще бъде по-дълга от 10 дни, а сте били пропуснати с антигенен тест, е нужно той да бъде повторен отново до 10 дни от излизане на резултата на първия. Друг вариант е представяне на сертификат за ваксинация, но трябва да са минали поне две седмици, било от първата или втората доза. Допускат се и гражданите, които представят документ, че са преболедували. Изисква се и предварителна регистрация на https://entercroatia.mup.hr.  Властите в Загреб бяха първите в ЕС, които проведоха успешно тестване на системата за дигитални зелени сертификати. Системата им генерира QR кодове за всички видове сертификати като се използва информация и от другите страни от европейската  общност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив