27 Април 2024, 07:02 Днес (0) | Вчера (11)

Виртуален лекар с изкуствен интелект диагностицира и предсказва заболявания

28 Април 2017 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2017, 16:30
forINSURER

Британски стартъп си сътрудници с медицински застрахователи, като AVIVA и BUPA

Британският стартъп Babylon обяви, че е привлякъл още $60 млн. за усъвършенстване на своя бот-лекар с изкуствен интелект, който се ползва от над 800 хил. души в света.
В началото на 2016 год. стартъпът получи най-голямата към онзи момент сума за инвестиране в европейската цифрова медицина — $25 млн. Проектът вече си сътрудничи с големите медицински застрахователи, като AVIVA и BUPA.
Алгоритъмът вече може да диагностира заболявания без помощта на жив специалист и да предсказва вероятността от проблеми със здравето. Изкуственият интелект анализира симптомите и подсказва какво трябва да се предприеме при всеки конкретен случай.
Компанията съществува от февруари 2015 год. Изначално виртуалният лекар е програмиран да следи състоянието на пациента, да диагностицира неговите симптоми и да напомня за приемането на лекарства. Той задава уточняващи въпроси ,за да подскаже какви стъпки трябва да се предприемат при изброените симптоми, например, да се пие повече вода, сответното място да се затопли, болният да бъде повече в покой, да се търси помощта на съответният специалист и др.
През януари т.г. Babylon пусна пилотна програма – медицински чатбот-консултации на горещата линия на Националната здравна служба на Великобритания. В началото на март стартъпът обнови технологията и сега у Babylon пуска приложение, което у в състояние самостоятелно да поставя диагнози. Достатъчно е приложението да бъде свалено на телефон. Основателите на стартъпа считат, че това ще даде на лекарите по-голяма възможност да работят в тандем с ИТ експертите, както  ида отделят повече време на лечението,  а не на диагностиката.
Приложението предлага платени видеоконсултации с лекар, като услугата, предлагана през телефона, струва £5 месечно или £25 за еднократна консултация. За сравнение, посещението при лекар обикновено струва много повече.
Основната задача на приложения от този тип е да откриват заболявания на ранен стадий, когато те все още могат да бъдат лекувани успешно. На този етап проблемът може да бъде уловен при анализ на базови параметри, като пулс, кръвно налягане, дишане, ниво на  кислород в кръвта.
Вече немалко застрахователни компании използват тези данни, за да определят индивидуалните рискове и тарифи за клиентите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив