20 Април 2024, 17:22 Днес (0) | Вчера (10)

Висока степен на опасност от лавини има и днес по всички планини в България

09 Март 2015 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 март 2015, 13:30
Под лиценза на creativecommons

Висока степен за опасност от лавини има и днес (9 март) навсякъде по високите части на всички планини в България. Условията за туризъм в планините също не са подходящи заради лошото време и обилния снеговалеж

Това съобщи дежурният Иван Драгушев от Планинска спасителна служба в понеделник, ден след трагичен инцидент над хижа "Яворов" в Пирин, където трима млади сноубордисти загинаха заради лавина.

От службата съветват и през днешния ден скиорите и сноубордистите да карат изключително и само по обработените и охранявани ски писти и да не излизат извън тях.

Извън пистите и особено под върховете снежната покривка е тежка и нестабилна, а това предпоставя спонтанно падане на лавини дори при незначително допълнително натоварване.

Причините за лавинната опасност навсякъде е лошото време, съчетано със силен вятър и обилен снеговалеж. "Тази тройна комбинация е идеална предпоставка за лавини", обясни Драгушев. В същото време падналият сняг е тежък и много опасен.

"Неспиращия вече две денонощия интензивен валеж създаде условия за изключително висока степен на лавинна опасност", пишат и на сайта си Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил и разпространяват предупреждението си в социалната мрежа. Експертите обясняват, че новият сняг е над 100 см, на места значително повече, във високите части се транспортира и навява от силния вятър, като се очакват валежи и през следващото денонощие. "Възможни са спонтанни лавини с много големи размери, включително и в гористи местности. Лавинната опасност се равнява на 5-а степен по европейската скала", предупреждават още от БАССЕС.

И те съветват туристите, скиорите и сноубордистите да не предприемат походи във високите части на планините, включително и в местности под стръмни гористи склонове като Бъндеришка долина, Демянишка долина в Пирин, Мальовишка долина в Рила, Рилската долина. Те препоръчват да не се карат ски в открити стръмни терени и дори в гористи местности, където лесно се свличат големи количества сняг.

Обстановката в Пирин и днес е усложнена заради лошо време и много дебелата снежна покривка, показват данните на ПСС. Именно поради високата опасност от образуване на лавини пистите и съоръженията на Тодорка не работят. Пистите са необработени. Лифтовите съоръжения, които не работят са: Плато лифт, Бъндерица 2 и Тодорка. Дебелината на новата снежна покривка е над 150 см.

Лоши са условията за туризъм и ски и при връх Безбог, където дебелината на новата снежна покривка е много голяма, а в целия район в момента няма ток.

И на Витоша и на Рила (Боровец и Мальовица) от ПСС съобщават за идентични лоши условия за туризъм като цяло и предупреждават, че стръмните и открити участъци са лавиноопасни. Времето в района на вр. Черни връх, както и по високите части на Боровец и Мальовица е лошо.

Според метеорологичната прогноза за днес в планините ще преобладава облачно време и ще превалява сняг. Ще духа умерен, по високите и открити части – временно и силен източен вятър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив