20 Април 2024, 14:50 Днес (0) | Вчера (10)

Висшият съдебен съвет ще застрахова служителите си

13 Януари 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура за групово застраховане на съдиите, съдебните помощници и съдебните служители в съдебната система на страната.

На около 7000 души, работещи в структурите на съдебната власт, ще бъдат направени застраховки "Злополука" за тригодишен срок. Предложенията на кандидатите ще се приемат до 25 февруари, а за участие в процедурата застрахователните компании трябва да представят банкова гаранция за 6 хил. лева.

Преди приемането на поправките в Закона за съдебната власт през юли м.г. единствено магистратите имаха право на застраховане. Съдии, прокурори и следователи можеха и следваше да бъдат застраховани, но от тази година застраховането е задължително и за съдебните служители. В този смисъл служителите и помощниците в съдебните институции за първи път ще бъдат застраховани през 2003 г.

Миналата година застраховка "Живот" на съдебните магистрати е била направена в "Булстрад Живот". Според Петър Петров, главен счетоводител на Висшия съдебен съвет, в конкурса са участвали 7-8 кандидата. Тъй като ВСС е останал много доволен от сътрудничеството си с "Булстрад", той е взел решение чрез анекс да продължи срока на договора и през текущата година, като тази опция е била залегнала в условията на процедурата.

Йонко Йонев от "Булстрад Живот" смята, че към поръчката за застраховки "Злополука" ще бъде проявен много висок интерес както от животозастрахователните, така и от общозастрахователните компании. Той потвърди също така, че "Булстрад Живот" ще участва в процедурата.

В критериите за оценка най-голяма тежест от 35% има размерът на годишната застрахователна премия. С 20% се оценява обезщетението при покриване на допълнителните рискове, а на критерия размер на премията за допълнителните рискове се дават 15%. С по-малко значение в крайната оценка са критерии като отстъпки, бонуси, брой представители на застрахователя, финансов резултат от предходната отчетна година и др. Срокът на застраховките е една година, като има възможност за продължаване срока по изпълнение на договора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив