12 Май 2024, 23:19 Днес (0) | Вчера (0)

Вицепремиерът Лидия Шулева обсъди в САЩ участието на български фирми във възстановяването на Ирак

03 Март 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Участието на български фирми като подизпълнители на американски компании, спечелили търгове за възстановяване на Ирак, обсъдиха вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева и министърът на търговията на САЩ Доналд Евънс, съобщи БНР.

Разговорите се състояха във Вашингтон в рамките на визитата на министър Шулева в САЩ. Лидия Шулева представи идеите за по-нататъшно сътрудничество със САЩ, свързано както с насърчаване на американския инвестиционен интерес към нашата страна, така и със съвместни проекти за развитие на иновациите.
Тема на разговорите бяха и възможностите за модернизация на българската охранителна промишленост в съответствие със стандартите на НАТО и за коопериране между български и американски компании от сектора. Различните варианти за сътрудничество в отбранителната промишленост бяха обсъдени на поредица от срещи с водещи американски корпорации като “Нортроп Грумън”, “Локхийт Мартин”, в които участваха представители на български фирми от военно-промишления комплекс. Част от тези компании са вече партньори по различни проекти.
По време на срещата на вицепремиера Лидия Шулева с вицепрезидента на “Ексим банк” са обсъдени възможностите за осигуряване на финансиране на малки и средни предприятия без за това да са необходими държавни гаранции. Договорена е среща между експерти на “Ексим банк” и представители на българските търговски банки, на която ще бъдат дискутирани схеми за по-бързото и лесно финансиране на малките и средни предприятия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив