09 Май 2024, 01:00 Днес (0) | Вчера (10)

Вкарват в черен списък некоректните предприемачи и работодатели

19 Януари 2015 13:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2015, 12:47
Под лиценза на creativecommons

Български предприятия от 23 сектора вече ще имат публичен рейтинг

Всяка година български предприятия от двайсет и три сектора ще участват в рейтингова система за оценка на работодателите. Това съобщиха лидерите на КНСБ и на Българската стопанска камара Пламен Димитров и Божидар Данев, предаде БТА.

Те участваха в съвместна пресконференция за началото на новата рейтингова система, която е онлайн базирана и ще бъде интегрирана към създадената от БСК информационна система за оценка на компетенциите MyCompetence. В PeCOP ще се подават данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му
отговорност, както и условията на труд за служителите.

В черен списък ще влязат предприемачите, които не спазват законите, бавят заплати или пък карат работниците да работят при недопустими условия на труд, обясниха Димитров и Данев.

Работодателите ще бъдат оценявани по показатели за финансовата година, за която се подготвя оценката: брой работници и служители; разходи за заплати и социални осигуровки; годишен оборот; декларирана печалба преди данъци; данък печалба.

Използвани са показатели за рентабилност, ефективност, финансова автономност, обръщаемост, управление на човешките ресурси. Рейтинговата оценка е секторна и сравненията са между предприятия от сродни икономически дейности. Системата е разработена в рамките на проект "Сигурност чрез закона, гъвкавост чрез колективното трудово договаряне" по ОП "Развитие на човешките ресурси", осъществяван от КНСБ в партньорство с БСК.

Освен публичен рейтинг, е добавен и доброволен, който се базира на субективната оценка на работниците и ръководството на предприятието.

Вече е готова оценката на 4345 предприятия, като са използвани официални и достъпни данни от НСИ, НОИ, Агенцията за приватизация. Предприятията на този етап са сравнявани само по количествени показатели. Във втория етап ще бъдат включени и качествени показатели, свързани с вида и развитието на инвестициите, разширяването на продуктовата листа, нивото на внедряване на иновации, корпоративна социална отговорност.

За рейтингова оценка може да кандидатства всяко предприятие от секторите, включени в системата, като за целта трябва да попълни онлайн формуляр.

По думите на Димитров и Данев чрез системата работодатели и синдикати ще се ориентират къде е необходимо да бъдат предложени мерки за работа с човешките ресурси, мерки за социална отговорност и подобряване на финансовото състояние на предприятията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив