25 Април 2024, 10:22 Днес (1) | Вчера (12)

Владимир Савов подаде оставка като член на Комисията за финансов надзор

22 Януари 2020 13:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 януари 2020, 16:54

Днес депутатите прекратиха предсрочно неговия мандат

Владимир Савов подаде оставка като член на Комисията за финансов надзор. Оставката е подадена на 20.1.2020 г.  Днес депутатите прекратиха предсрочно неговия мандат. Савов бе избран от Народното събрание на 24 януари 2014 г. с 6-годишен мандат, тоест след броени дни мандатът му трябваше да изтече. В КФН той подпомагаше политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, като и по усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. През ноември 2014 година Савов изпълняваше временно правомощията на подалия оставка заместник-председател, ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност”, Николай Попов. През 2018 г. той изпълняваше и функцията на застрахователен надзорник, след като тогавашният ръководител управление "Застрахователен надзор"-Ралица Агайн-Гури подаде оставка заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик".

В периода 1993 г. – 1998 г. Владимир Савов е работил в "Уникредит Булбанк” като мениджър "Кореспондентски отношения с чужбина”. През 1999 г. той провежда стажове в департаменти "Централна и Източна Европа” и "Глобални депозитарни разписки” в The Bank of New York, Лондон. От 2000 г. до 2009 г. е в Москва, където работи първоначално като старши анализатор в Brunswick UBS, а от 2003 г. до 2006 г. е заместник-директор и впоследствие директор в банка Уралсиб Капитал. В периода 2006 г. - 2009 г. е директор на департамента за анализи в инвестиционната банка Credit Suisse, а от 2009 г. до 2013 г. е управляващ директор, началник на аналитичния департамент във финансова корпорация "Откритие” – най-големият частен финансов холдинг в Русия.

С оставката на Савов КФН отново остава с един човек по-малко, което не е прецедент за институцията. Според Закона за КФН Народното събрание избира членовете на комисията по предложение на председателя й. Мандатът на членовете на комисията е 6 години. Изборът на нови членове на комисията се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди изтичането на мандата на действащите членове. Членовете на комисията изпълняват функциите си и след изтичане на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове. При предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията на негово място се избира друго лице за остатъка от мандата.

В общественото пространство изтече информация, че Савов е подал оставката заради преминаване на друга работа, в чужбина. От КФН съобщиха, че Савов ясно е заявил мотивите за решението си, които са на основа бъдещо развитие в сферата на стратегическото управление. В новия си професионален път той ще поеме позиция в международна организация, базирана извън България, като неговият професионализъм и дипломатически умения, както и владеенето на няколко чужди езика са основните силни страни, с които ще заеме новия си пост.
 
Председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов  се обърна към екипа на Комисията с благодарност за приноса на Савов както на ниво експертиза, така и по отношение на усилията му за представяне и позициониране на КФН в международен план: "Г-н Владимир Савов е изключителен професионалист и му пожелавам успех в новите професионални предизвикателства като искрено вярвам, че ще можем да продължим да споделяме добри практики от общата ни работа."

По повод избора на нов член на Комисията Бойко Атанасов каза: "Предприел съм необходимите действия за представяне на кандидатури за нов член на Комисията пред народните представители в Парламента. Позицията е ключова за екипа на КФН, ето защо акцентът ще е върху опита и уменията, както и върху добрата репутация на личността."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив