05 Май 2024, 14:40 Днес (1) | Вчера (0)

Владислав Горанов: Ще удължим обсъждането на пенсионните промени колкото е нужно

04 Май 2016 09:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 май 2016, 09:58
thinkstockphotos.com

Темата се повдига достатъчно рано, преди да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове

Промените в Кодекса за социално осигуряване са един от вариантите, който се дискутира в момента. Ако предложението за  прехвърляне на част или на цялата сума от индивидуалните партиди по техническите резерви на фондовете, свързани с осигуряването на пожизнена пенсия, не се приеме, тази част от КСО може да бъде оттеглена. Това обяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за днешния брой на в. Труд. Финансовият министър посочи, че темата се повдига достатъчно рано, преди да започнат изплащания на пенсии от универсалните пенсионни фондове. "След като това предложение не се приема, тази част от промените, свързани с уреждане начина на изплащане, могат да бъдат оттеглени, и то още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и впоследствие, дали Министерството на труда и социалната политика като отговорно за общата координация на тази политика, дали КФН, да предложат различни алтернативни варианти на този, който в момента е предложен", посочи министър Горанов.  Той подчерта, че срокът на обсъждане ще бъде удължен толкова, колкото е нужно.

Според Владислав Горанов всички варианти за избор от страна на осигурените са възможни - с откупуване на анюитети от застрахователни компании. "Между другото, подобен вариант стои и сега в предложения законопроект, но не се коментира", каза той и призова заинтересуваните страни към дебати по темата за търсене на решения, които да са в интерес на осигурените лица. "Повдигнах темата, защото тя трябва да бъде решена. Не можем да отлагаме безкрай, защото през 2020-2021 г. тези текстове ще трябва да работят и е по-добре отсега да бъде повдигната завесата", каза още Горанов.

Според него без пул не може да бъде решен проблемът с дефицита в пенсионната система при универсалните пенсионни фондове. Горанов определи проблема като "дотолкова сериозен, доколкото не ми е известно фондовете да са създавали технически резерви, които да гарантират изплащането на пожизнени пенсии".

Финансовият министър упрекна пенсионноосигурителните дружества в оскъдност на информация, която дават на осигурените лица, но в същото време подчерта, че самите осигурени трябва да бъдат активни и да се интересуват за своите пари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив