25 Април 2024, 06:30 Днес (0) | Вчера (12)

Властите в Русия хвърлиха вината за наводненията върху уникално природно бедствие

10 Юли 2012 11:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2012, 11:18

Според Ростехнадзор става дума за природно бедствие, каквото се случва веднъж на стотици години - придошли реки заливат почва, бездруго вече напоена с вода

Трагедията в руския Краснодарски край коригира работния график на президента Владимир Путин и на премиера Дмитрий Медведев, пише вестник "Московский комсомолец", цитиран от медиите. Други изданията също поместват оценки на ситуацията, представени от основни държавни структури в Кремъл, и съобщават за специална група, формирана във връзка с катастрофата от Държавната дума.

 

По данни на "Комерсант" системата за оповестяване при извънредни ситуации в Краснодарския край е била изпробвана едва няколко пъти при учения. Изобщо пък не е имало тренировки за мащабна евакуация на градското население. Последиците от наводнението можеше да не са тъй катастрофални, ако в Русия имаше строга управленска структура за предотвратяване на стихийни бедствия, твърдят експерти на "Независимая газета". Такава система според тях липсва, защото няма вече обратна връзка между държавата и гражданското общество.

Федералната служба за екологичен, технологичен и атомен надзор представи на президента Путин анализ на причините, довели до наводнението. Според Ростехнадзор става дума за природно бедствие, каквото се случва веднъж на стотици години - придошли реки заливат почва, бездруго вече напоена с вода, посочва вестникът.

"За да поуталожи нажежените страсти", управата на Краснодарски край започва вече да наказва чиновници, а междувременно социалните мрежи се пълнят с разкази на оцелели.

Те се оплакват, че няма помощ от властите, из улиците все още лежат тела на удавени хора и животни, затова пък в град Кримск са изпратени БТР-и. Очевидци пишат, че стотина влакови композиции са се струпали на релсовите пътища към град Краснодар, а в моргите на Кримск и околните градове има към 2000 тела на удавници. Официално се съобщава за под 200 загинали, напомня "Независимая газета".

Освен "очевидните пропуски на държавната система за недопускане на извънредни ситуации и реагиране при стихийни бедствия", "Ведомости" изтъква активната помощ на доброволци и техни сдружения - "енергична обществена кампания за събиране на облекло, храна, пари и друга помощ за роднините на загиналите и хората, останали без подслон и имущество".

Хуманитарната помощ се събира "самостоятелно, без сериозна подкрепа от бюрокрацията и без излишна шумотевица", изтъква всекидневникът, цитиран от Би Би Си. Властта в Русия според него

"няма нищо против да прехвърли на нестопански организации и доброволци част от своите социални функции", но първите лица и другите чиновници обичат да демонстрират, че тъкмо те са

основните филантропи в страната. Те разглеждат доброволците като конкуренти, "подозрителни дори само с това, че не търсят изгода". Доброволческата дейност в бедствени зони означава, че нещата не са толкова наред, както в телевизионния ефир, пояснява "Ведомости".

Събраните в Краснодарски край спасители от Министерството на извънредните ситуации понякога сами искат помощ от доброволците, и то "съвсем сензационна", пише "Комерсант". Подполковник от оперативния щаб дал на доброволците списък с необходимото - поне 60 чифта гумени ботуши, 100 чифта ръкавици, около 100 респиратора поради силната миризма от животинските трупове, бензинови резачки и ръчни колички за боклука. Запитан защо заможното му ведомство не е подсигурило своите служители с оборудване от първа необходимост, подполковникът отвърнал: "Че иска ли някой да знае истината? Гледам да не мисля за такива неща".

Президентът Путин разпореди до края на седмицата да му бъде представен доклад какво се е случило в събота и неделя в Кубанския регион и как са действали всички ресорни служби, информира "Комсомолская правда". Държавният глава настоя също възможно най-бързо да бъдат построени нови къщи за останалите без жилище 29 хиляди души, да се изчислят средствата, необходими за целта, и междувременно да бъдат наказани мародерите, допълва вестникът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив