16 Юни 2024, 23:34 Днес (0) | Вчера (0)

Властта отказва общ данък от 10%

23 Март 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

От догодина данък печалба 15%, данъкът за най-ниските доходи - 10%, и семейно облагане Финансовият министър обеща налозите да намаляват по график

Финансовият министър Милен Велчев отказа в открито писмо до стотина български икономисти да въведе обща ставка от 10% за всички преки данъци- върху доходите, върху печалбата на фирмите и за осигурителните вноски. Според Красен Станчев, Георги Ангелов, Георги Ганев, Владимир Каролев, Мартин Заимов и др., ако идеята им се осъществи, данъчното бреме ще се намали значително, ще се повишат доходите и ще се увеличат възможностите за инвестиции на бизнеса. Според Велчев обаче идеята не може да се приложи в социалното осигуряване, защото в момента бюджетът на Държавното обществено осигуряване е с дефицит от 576 млн. лв. "Ако се въведе занижената ставка, ще бъдат загубени около 2,2 млрд. лв. приходи и общият недостиг ще достигне 2.8 млрд. лв., които няма откъде да се покрият", обяснява в отговора си финансист N1. Той подчертава, че осигурителната система е разходопокривна и солидарна и размерът на вноските е неразривно свързан с размера на получаваните пенсии и помощи. Велчев приема твърдението на икономистите, че високите данъци имат негативен социален ефект и заради тях недобросъвестният бизнес минава в сивата икономика. Министърът припомня Велчев, че кабинетът е оповестил данъчна стратегия за 3 г. "И през 2005 г. преките данъци ще продължат да намаляват", обещава Велчев. Той уточнява, че намеренията са данък печалба да падне до 15%, данъкът за хората с най-ниски доходи да се намали от 12% на 10% и поетапно да се въвежда семейното подоходно облагане.
Финансовият министър смята, че за единен данък от 10% е логично и целесъобразно да се мисли в следващите години, ако продължи финансовата и икономическата стабилност.
Срещу идеята застана и вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Тя изрази притеснение, че данъците на най-бедната прослойка щели да нараснат чувствително при подобна промяна.
Зам. социалният министър Румен Симеонов също обяви идеята за неприемлива, защото работници с различна квалификация щели да плащат еднакво и да получават еднакви пенсии, което не е препоръчително.

Управителят на НОИ Йордан Христосков обяви предложението за 10% ставка при осигуровките за абсурдно. Той пресметна, че сега от трудова дейност работещите българи получавали годишно над 9 млрд. лв. При обща осигурителна тежест 42,7% приходите от осигурителни вноски стигали близо 4 млрд. лв. При 10% обща осигурителна тежест в НОИ и здравната каса щели да постъпват 9 млн. лв. "Дори да се осигуряват двойно повече хора, което ме съмнява, приходите ще са 1,8 млрд. лв. и ще стигнат за плащане на пенсии 3-4 месеца. Остават над 2 млрд. лв. дефицит за НОИ и НЗОК. Откъде ще дойдат тези пари", попита Христосков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив