28 Март 2024, 19:36 Днес (11) | Вчера (12)

Вместо да се ускорява, икономическият растеж ще се забавя, а инфлацията се подклажда

03 Февруари 2022 10:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 февруари 2022, 10:57

Бизнесът може да вдигне цените, но общината и болницата не могат, коментира председателят на АИКБ

В следващите 3 години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).
"За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда лв., да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата. Икономическият растеж за 2024-та е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023-а и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки."
Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира: "Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец."
Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Васил Велев.
"Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но цените не може да вдигне общината или болницата, защото е по клинични пътеки. При тях ситуацията е по-тежка."
С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с цените на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в "помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката".
"Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години."
При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Васил Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ.
Относно разразилата се война около "Булгаргаз" Васил Велев заяви: "Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при смяната на бордове."
"Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна", посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.  
Според Велев зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които "не са от първа необходимост", защото "пази хората, насърчава ваксинирането".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив