25 Април 2024, 01:31 Днес (0) | Вчера (12)

Внасят на МС финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост

27 Април 2021 17:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 април 2021, 17:50

Ако някой пожелае, може да се възползва от т.нар. процедура по предварителна проверка от страна на ЕК на плана

Финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде внесена на утрешното заседание на Министерския съвет, каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев по време на обсъждането в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на проекта на плана. Той увери, че до последния ден, докато изпълнява отговорностите си на зам. министър-председател, ще работи за подобряване и изчистване на всеки един технически детайл от плана, предаде БТА.
Томислав Дончев уточни, че ако някой пожелае, може да се възползва от т.нар. процедура по предварителна проверка от страна на Европейската комисия /ЕК/ на плана. Затова планът може да се внесе за предварителна проверка. Тази предварителна проверка е по 11 критерия. Той не може да отговори колко време би отнела тази проверка. Според него, обаче, е редно е планът да се внесе в ЕК, след като тази предварителна проверка приключи. В момента ситуацията има много неясноти. Действията да бъде внесен планът прибързано биха могли да бъдат отчетени като политически саботаж или несъобразяване с волята на новото мнозинство.
Ако наистина има воля за ново съдържание на плана, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов план в рамките на 6-7 месеца, смята вицепремиерът в оставка. Дали това ще забави изплащането на средствата по плана, Дончев не може да отговори. Според него Народното събрание трябва да се произнесе, и каквото то възложи на това или на следващото правителство, то трябва да бъде изпълнено.
Няма как да бъдат финансирани нови ядрени мощности, с изключение на ВЕИ, отговори Томислав Дончев на въпрос на депутат от комисията. Той добави, че не могат да се финансират и мерки за ликвидна подкрепа. Няма как по плана да се финансира директна помощ "твърда ставка" за бизнеса, както и директна помощ за домакинствата и хората. "Планът не позволява подобен тип инвестиции", допълни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив