14 Май 2024, 13:41 Днес (6) | Вчера (12)

Внасят промени в евродирективата за автомобилното застраховане

29 Юни 2021 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2021, 12:02

Очаква се промените да бъдат приети наесен, а след като влязат в сила, страните-членки имат 24 месеца да ги транспонират

Комитетът на постоянните представители на Съвета на ЕС даде подкрепата си за политическото споразумение, постигнато между Съвета и преговарящите от Европейския парламент на тристранната среща от 22 юни 2021 г., относно изменението на Директивата за автомобилното застраховане, което ще засили защитата на пострадалите лица при произшествия с моторни превозни средства и ще подобри правата на застрахованите. С временно договорения текст се изменя обхватът на директивата вследствие на решения на Съда на ЕС, включително с нови определения за "превозно средство" и "използване на превозно средство". Предвижда се държавите-членки да получат нови възможности за национални дерогации от застрахователното задължение. Използването на превозно средство в прояви и дейности, свързани с моторни спортове, ще бъде изключено от директивата, при условие че е налице алтернативна застраховка. Освен това във всяка-държава членка ще бъдат създадени органи, които да гарантират, че ако застрахователното предприятие на превозно средство, отговорно за произшествие, е неплатежоспособно, пострадалите лица ще могат да бъдат обезщетени в своята държава-членка на пребиваване; впоследствие органът в тази държава-членка ще иска възстановяване на разходите от органа в държавата-членка по произход на неплатежоспособния застраховател. Съзаконодателите постигнаха съгласие и относно съставянето на хармонизирано в ЕС удостоверение за предявени претенции и относно нови правила за избягване на дискриминация при третирането на титулярите на полици въз основа на тяхната националност или на предишната държава членка на пребиваване.
Преработеният текст включва също: по-строги правила относно проверките на застраховките; по-високи хармонизирани размери на минималната защита при телесни увреди и материални щети в целия ЕС; целенасочени изменения на рамката за изпратените превозни средства и разпоредби относно произшествия с ремарке, теглено от превозно средство, независими инструменти за сравняване на цените на автомобилните застраховки, информационни центрове и информация за пострадалите лица.
След редакция на текста от юрист-лингвистите се очаква Парламентът и Съветът да приемат директивата през есента. Щом бъде подписан и публикуван в Официален вестник на ЕС, текстът ще бъде транспониран в националното законодателство в срок от 24 месеца от датата на влизането му в сила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив