14 Май 2024, 13:54 Днес (6) | Вчера (12)

Воден ад взе 3 жертви в Бургаско

26 Октомври 2017 09:30 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 октомври 2017, 09:44

Премиерът Борисов прати трима министри в пострадалия район

Воден ад в Бургаска област взе три жертви, а четвърти човек се издирваше. До трагедията се стигна след проливен дъжд, който предизвика наводнения. Всички загинали са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират, а достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения, заяви областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, цитиран от в. Стандарт.

Воден ад в Бургаска област взе три жертви, а четвърти човек се издирваше. До трагедията се стигна след проливен дъжд, който предизвика наводнения.
Всички загинали са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират, а достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения, заяви областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков. Открити са телата на две жени и един мъж в селища на територията на община Камено. Жертвите са от селата Равнец, Полски извор и Ливада. Вероятната четвърта жертва е от село Черни връх. Става дума за възрастна жена.
Първо бе открит трупът на 70-годишния Димитър от каменското село Полски извор, съобщи "Флагман". На ужасяващата находка се натъкнали рано сутринта синовете на възрастния мъж, които го заварили мъртъв в наводнената фамилна къща. Потопът уби и 87-годишната Иванка в с. Ливада. Опитала се да излезе от дома си, но не успяла. Много тежко бе положението и в с. Равнец. Там стихията погуби 80-годишната Донка. Тялото на жената е открито от съседи в двора на къщата й.
Седем малки язовира в областта бяха със скъсани стени. Четири са в община Бургас, един в Айтос и два в община Карнобат. Водоемите са с обем под 50 000 куб. метра и не са били в списъка с опасни язовири, тъй като не могат да създадат голяма приливна вълна, обясни областният управител Вълчо Чолаков. Нямаше опасност от преливане на двата големи язовира "Ясна поляна" и "Ново Паничарево". Заради дъждовете бе преляла река Велека в община Царево, но хората от засегнатите села бяха евакуирани навреме. Евакуирани бяха и трима бедстващи жители на селата Братово, Равнец и Черни връх. На телефон 112 са постъпили общо 77 сигнала за бедстващи хора, поискали евакуация.
Кал се свлече на магистрала "Тракия" и затрудняваше движението. Ограничено бе движението по пътя Бургас - Средец, в участъка на село Черни връх, преди село Константиново. Там асфалтът бе отнесен, по пътя имаше и паднали дървета. Затворени за движение бяха пътищата Братово - Полски извор, квартал "Долно Езерово" - Братово. Под вода бе и манастирът "Св. Богородица", съобщи Нова телевизия. Най-малко пет селища бяха без ток - Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец. В най-засегнатите райони бяха изпратени полицаи, които да дежурят и да пазят имуществото на хората.
Вчера по обяд в спасителните действия след проливните валежи участваха осем пожарни автомобила, влекач, челен товарач, както и по един водолазен екип и един всъдеход "Амфибия" от РДПБЗН - Бургас и Варна - общо 64 служители на "Пожарна безопасност и защита на населението".  В областта бе обявено бедствено положение и червен код за опасни валежи. Значителни количества дъжд паднаха през изминалото денонощие. От началото на валежната обстановка са паднали цели 178 л/кв. м в Карнобат.
Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов да посетят засегнатите от наводненията места в Бургаска област и да се запознаят със ситуацията, причинена от обилните дъждове, съобщиха от правителствената пресслужба.
Според разпореждането на премиера, те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието. По-късно МВР министърът Валентин Радев коментира, че основната причина за ситуацията в Бургаска област са дъждовете. "Видяхме какви са пораженията. Пътувайки насам, видяхме това, което се е случило. Първото впечатление, което имаме, че дъждовете са били толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо, коментира Радев в село Черни връх. Той отбеляза, че прогнозата е била за количества около 20-30 л/кв. м., след това от МВР чрез ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са предупредили всички области, че ще има 40-50 л/кв. м. "Оказва се, че на места са стигнали до 200 л/кв. м. Това означава, че основната причина за това, което се е случило във всички села, са дъждовете", заяви Радев.
"Тук е мястото с колегите да изкажем съболезнованията си на близките на тримата загинали. Хубаво е, че са направени всички други неща и не се е случило по-голямо нещастие. Взети са всякакви мерки, не виждаме бедстващи хора - всички, които са имали нужда, са или в роднини, или в кметствата. Електричество и питейна вода има навсякъде. Няма нужда от храна. Пътищата са проходими. Навсякъде има пътища и жандармерия", каза още вътрешният министър.


Премиерът прати и верижни машини

Създали сме максимално бърза организация за преодоляване на бедствието в Бургаско. Бог да прости загиналите. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти вчера. Той съобщи, че над Бургаска област са се изсипали 150-160 куб. м дъжд. Вследствие на обилните валежи има и свличане на земни маси, каза борисов. И заяви: "Там са всички сили, пратил съм и АПИ с верижни машини максимално да възстановим нещата". Всяка вечер гледаме свлачища и порои по цял свят. За съжаление не се изпълняват нещата по споразумението за климатичните промени. Цялата земя се тресе, нечувани бедствия има по цял свят, заключи премиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив