15 Май 2024, 21:02 Днес (12) | Вчера (11)

Водещ китайски застраховател се кани да съди „Ню Йорк таймс” за публикация

27 Ноември 2012 12:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 27 ноември 2012, 12:17
scmp.com

Инвестициите на семейството на премиера обхващат няколко сектора от китайската икономиката, пише още изданието

Една от водещите китайски компании Ping An заплаши със съд американският вестник „Ню Йорк таймс”, затова, че е публикувал данните за финансовото състояние на отиващия си премиер на Държавния съвет Вън Цзибао, съобщава в. "Саут Чайна морнинг пост".

В материал, публикуван от изданието през уикенда се посочва, че основен източник на доходите на китайския политик са акциите в компанията Ping An. При това журналистите твърдят, че капитализацията на компанията е нараснала, благодарение на държавните реформи, проведени през 2004 година.

В материала се изтъква, че освен „топлата” връзка на роднините на Цзибао със застрахователя от родния град на фамилията Тиендзин, подобна съществува и в Хонконг.

В статията се посочва, че през 1999 година шефът на застрахователя Ма Миндже е изпратил на Цзибао писмо в тогавашното му качество на вицепремиер на страната. В него настоявал за облекчения на регулаторния режим, за да бъде запазен застрахователят от грозящото го разделяне. В крайна сметка Ping An не била разделена, а членове на семейството на вицепремиера поели контрола върху компанията Taihong, която пък от своя страна три години по-късно придоби значителен дял от капитала на застрахователя. Изданието посочва още, че сделката е минала на нива четири пъти по-ниски, отколкото даде британската HSBC за акции на застрахователя само няколко месеца по-рано.

Инвестициите на семейството на премиера обхващат няколко сектора от китайската икономиката, пише още изданието. По-рано вестникът съобщи, че състоянието на семейството на Цзибей, докато той е бил начело на Държавния съвет е нараснало с повече от 2 милиарда долара.

Ping An оспорва тези твърдения и заявява, в публикацията на вестника има сериозни неточности, изкривени факти, а също така, според тях, изданието прави и редица логически грешки.

Заради публикацията сайтът на американския вестник беше блокиран в Китай.

Ping An Insurance беше определен като вторияпо големина животозастраховател в тазгодишната класация FT Global 500. В края на миналата година тя има пазарна капитализация от 51,463 млрд. долара и съответно зае 131-во място в класирането на най-големите компании в света.

Материалът на американското издание може да бъде прочетен тук.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив