29 Март 2024, 03:20 Днес (0) | Вчера (11)

Водещата украинска ПриватБанк съди "Прайсуотърхаус Купърс" за 3 млрд. долара

03 Април 2018 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 април 2018, 15:11

На този етап няма коментари от страна на "Прайсуотърхаус Купърс" на повдигнатото към нея обвинение

Най-големият кредитор в Украйна - ПриватБанк (PrivatBank) заяви, че е завел съдебно дело за 3 млрд. долара срещу компанията "Прайсуотърхаус Купърс" (Pricewaterhouse Coopers - PwC), твърдейки, че една от водещите в света одиторски фирми не е обърнала внимание на "огромната измама", от която е страдала години наред водещата украинска банкова институция, съобщава агенция Франс прес, цитирана от  БНР. Трябва да се има предвид, че ПриватБанк беше национализирана през 2016 година, след като властите в страната обвиниха милиардера Игор Коломойски и други собственици на банката, че са отпускали необслужвани кредити на техни близки приятели и че банковата институция не разполага с достатъчен капитал, за да се задържи на повърхността.
Делото е било заведено срещу кипърски и украински дъщерни дружества на световната одиторска фирма за предполагаеми нарушения на техните задължения и одиторски отговорности между 2013-а и 2015-а година, се посочва в официално изявление на ПриватБанк, като самото обвинение срещу PwC е било заведено официално пред кипърски съд в края на миналата седмица.
Изпълнителният директор на украинската банка Петр Крумфанзл обвинява водещата одиторска компания, че не е успяла да идентифицира "огромните измами в банката в продължение на много години, които доведоха до факта, че целият корпоративен кредитен баланс на банката е неефективен и е без никаква адекватна сигурност".
Франс прес отбеляза, че на този етап няма коментари от страна на "Прайсуотърхаус Купърс" на повдигнатото към нея обвинение.
Агенцията напомня, че ПриватБанк - чието национализиране беше приветствано от Запада - държи повече от една трета от депозитите в украинската банкова система.
През миналата година властите в Киев премахнаха PwC от списъка с фирмите, одобрени за осъществяване на одит на банките в страната като наказание за неспособността ѝ да разкрие продължилата с години кредитна измама в ПриватБанк.
Централната банка на Украйна приветства новината за заведеното срещу PwC дело. "Това ще бъде важна стъпка за оздравяването на ПриватБанк, което ще помогне да се гарантира, че историческите пропуски при нейното управление ще се решават правилно и прозрачно", се посочва в изявление на централната банкова институция.
В края на 2017-а година финансовото министерство на Украйна съобщи, че държавните властите са изхарчили близо 140 милиарда украински гривни (около 5 млрд. щатски долара) за рекапитализиране на ПриватБанк, за да покрият загубите, причинени от изтеглянето на пари от кредитори и от лошо обезпечените заеми, отпуснати преди нейната национализация.
Също през миналия декември Лондонски съд замрази активи на стойност от 1,3 млрд. долара на Игор Коломойски, който е вторият най-богат украинец, според оценка на списание "Форбс" от 2016-а година.
Принудително национализираната украинска банка обяви, че ще се опита да възстанови повече от 2,5 млрд. долара от отпусната от държавата финансова помощ посредством съдебни процедури, включително от заведеното дело срещу "Прайсуотърхаус Купърс".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив