19 Април 2024, 04:07 Днес (0) | Вчера (11)

Военни и полицаи срещу идеята за по-късно пенсиониране

29 Септември 2014 11:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2014, 11:13
Под лиценза на creativecommons

Държавният глава отказа да коментира идеите

Полицаи заплашиха с протести и поискаха извинение от социалния министър заради намерението му да отмени ранното пенсиониране. Срещу идеята се обявиха и военни. В момента някои служители се пенсионират само след определен стаж, независимо на колко години са.

Конкретно решение за това на каква възраст да се пенсионират на хората с по-тежки професии засега няма. Онова което е слагано на масата за разговори досега. Военните да се пенсионират на 52 или 54 години - в зависимост от званието. Летците и водолазите - на 42 и 44 години.

В момента към тези специалисти има едно изискване, за да излязат в пенсия. При полицаите например то е - да имат 27 години стаж от които 18 в съответната институция. Така полицаят, който е започнал работа на 20 години, на 47 вече е пенсионер. А според социалния министър той продължава хем да работи, хем да взима пенсия, което ощетявало държавата.

За спиране на ранното пенсиониране Брюксел настоява от години. Опит военните да бъдат извадени от тази категория вече беше направен. И след това властта отстъпи. Причината да се иска отмяната на ранното пенсиониране на военни и полицаи, на пилоти и балерини според социалния министър: "Един умен човек е казал, че пенсия трябва да се дава поради болнавост, недъгавост и старческа немощ. Считате ли, че на 45 години един полицай е в старческа немощ?”.

Синдикалистът в МВР Валентин Петров пък отвърна с думите "бихме поканили не само един министър, а целия Министерски съвет да изкара едно дежурство на границата ни с Турция, за да видят на място, как са нещата, защото очевидно не са в час”. Полицаите поискаха извинение от социалния министър.

Премиер и социален министър се разминаха в отговорите на въпроса откога трябва да се отмени ранното пенсиониране. "Това са препоръки, които трябва да започнат да действат. Предполагам, че от следващата година”, каза Близнашки. Христосков пък коментира, че може да има преходен период от около 2 или 3 години, за да се избегне масово напускане.

А предупреждението, че засегнатите ще излязат на протести, премиерът посрещна с думите, че е нужно стабилно правителство след изборите, за да бъдат извършени задължителните реформи, без които ще продължим да тънем в посткомунистическото блато.

Държавният глава, който на практика е и главнокомандващ на българската армия, отказа да коментира идеите за пенсиониране на военните, но коментира други злободневни въпроси като изтеглянето или възможността да се изтегли 4,5 млрд. лв. нова външен дълг, за да може да се закърпят дупките в бюджета.

Според Росен Плевнелиев актуализацията на бюджета е неизбежна и не може да се остави държавата без да се плаща на държавни служители в последните няколко месеца. Мисли се и за това как да се пенсионират всичко останали мъже и жени в страната, дали те да се пенсионират по едно и също време - на 65 години, но прогнозата това да се случи е след 2020 гозина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив