24 Април 2024, 09:16 Днес (1) | Вчера (6)

Военните може да се откажат от по-ранно пенсиониране в името на по-високи заплати

28 Септември 2012 10:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 септември 2012, 11:15
Под лиценза на creativecommons

Досега, за да излязат в пенсия, на военнослужещите им стигаха само 27 г. осигурителен стаж без ограничение във възрастта

 

Военните са склонни да се откажат от някои от привилегиите си за по-ранно пенсиониране и да намалят отпуските си, ако финансовото министерство отпусне допълнително средства за заплати. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че предложението на ведомството му е да се въведе възраст за пенсиониране на военнослужещите, а не това да става само при натрупване на определен стаж.

 

Днес Ангелов отговори по време на парламентарния контрол на два въпроса на депутати, свързани с увеличението на заплатите на военните. Преди време финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е склонен да обмисли и да отпусне допълнително средства за заплати в силовите ведомства, ако в МВР и в отбраната се откажат от някои привилегии. Оттогава текат и разговори какво се разбира под привилегии и колко те биха спестили, за да компенсират увеличеното заплащане.

В хода на разговорите с финансовото министерство, Ангелов поискал да се направи разлика между компенсации и привилегии и по думите му се достигнало до разбирането, че единствената привилегия на военните е, че не се пенсионират с навършване на възраст и определен стаж, а само при натрупване на стаж.

Затова сега от военното министерство били склонни да се въведе и изискване за навършени години за пенсиониране, като възрастта няма да се различава от пределната, до която могат да служат военните в зависимост от чина си.

Така генерали и старши офицери - от майор до полковник, ще могат да се пенсионират само след като навършат 54-годишна възраст, а сержантите и младшите офицери, до капитан включително - 52 г. 10 години по-рано е възрастта за летците, парашутистите и водолазите - 42 г. за младшите офицери и 44 г. за старшите.

Досега, за да излязат в пенсия, на военнослужещите им стигаха само 27 г. осигурителен стаж без ограничение във възрастта.

По думите на Ангелов щяло да се даде и възможност за увеличение на размера на обезщетението при пенсиониране, като се натрупат повече години в системата. Обезщетението нямало да се намалява и то оставало толкова заплати, но не повече от 20, колкото години е натрупал човекът на военна служба.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив