06 Май 2024, 04:49 Днес (0) | Вчера (1)

Вредното е полезно, твърдят учени

03 Януари 2014 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 януари 2014, 11:01
Под лиценза на creativecommons

Видеоигрите, парацетамолът, слънцезащитният крем и песимизмът носят здраве

Шведски лекари съставиха любопитен списък на рекламирани като недотам полезни неща, които подобряват здравето. Докторите се позовават не на собствено изследване, а на различни проучвания на свои колеги и на публикации в средствата за масово осведомяване.

Така например, според The Herald Sun, на първо място по полезност стоят видеоигрите. Те поддържат работата на мозъка при възрастните хора, като подобряват когнитивните функции, краткосрочната памет и способността да се фокусират.

Хоровото пеене дава чувството за единение и подобрява работата на сърцето – сърдечният ритъм се синхронизира с музикалния, а контролът на дишането по време на пеене успокоява. Неотдавнашно изследване определи хоровото пеене като успешен заместител на психотерапиите.

Песимизмът може и да е емоционално опасен, но продължава човешкия живот, посочват шведските медици, базирайки се на изследване на техни германски колеги, анализирали в продължение на пет години около 40 000 души. Проучването разкрило ръст от 10% на смъртността при хората, надценили емоционално живота си. За разлика от тях, песимистите били по-предпазливи. Над този резултат, разбира се, може да се поспори.

Парацетамолът, освен обезболяващия си ефект, действа и като успокоително, твърдят от Университета на Британска Колумбия. Оказва се, активната съставка на лекарството – ацетаминофен, снижава  нивото на депресия и тревожност. Между впрочем, същият ефект предизвиква и носталгията – спомняйки си приятното минало, човек по-лесно може да се справи със самотата. Не на последно място, художествената литература повишава жизнените показатели, понеже читателят съпреживява чужд живот.

Известно е, че UV-лъчите разрушават колагена, отговорен за младостта на кожата. Австралийски специалисти твърдят, че ако се използва ежедневно, слънцезащитният крем забавя стареенето на кожата. Учените подложили на експеримент светлокожи доброволци, които използвали крем със защитен фактор 15, нанасяйки го ежедневно на лицето, шията и ръцете, в продължение на 4 години и половина. Анализът на контролната група показал с 24% по-малко признаци на стареене на кожата в сравнение с останалите хора.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив