19 Април 2024, 18:28 Днес (10) | Вчера (11)

Времето се стабилизира, но движението по пътищата остава при тежки зимни условия

11 Януари 2017 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 януари 2017, 16:05

Националният кризисен щаб излезе с последна информация към 12 часа

Слаб сняг превалява във Видин, Свищов, Русе, Разград, Силистра, Добрич, София, Сандански и Гоце Делчев. Дебелината на снежната покривка не се е променила особено: в Северна България  е между 23 и 47 см , а в Южна – между 13 см и 41 см. В Хасково снежната покривка е 48 см. Температурите към 11 ч. в по-голямата част от страната са между минус 13° и минус 8°, в  югоизточните райони и по Черноморието  - минус 6° - минус 3°. Вятърът в Северна България е слаб, в североизточните райони – до умерен, предимно от северозапад.

След обяд новото увеличение на облачността от юг ще продължи и на места, главно в Южна и Източна България отново ще има снеговалежи. Ще духа слаб, в Източна България умерен западен вятър, който още ще отслабне. Максимални температури, в повечето места, между минус 5° и 0°.

През нощта над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява, на много места – до предимно ясно време. В източните райони все още ще е предимно облачно и с валежи от сняг, значителни в югоизточните райони. Сутринта ще бъде студено с минимални температури предимно между минус 15° и минус 10°, по-ниски в котловините на Западна България – до минус 18°.

Утре преди обяд валежите в Източна България ще спрат, облачността и там ще се разкъса и намалее и над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен, временно и силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури в повечето места ще са между минус 4° и 1°.

По Черноморието облачността ще е значителна и през нощта и утре преди обяд, главно по южното крайбрежие, все още ще превалява сняг. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между минус 1° и 2°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 1 – 3°.
В планините утре ще бъде студено и ветровито. Ще духа бурен, по-високите и открити части - до ураганен вятър от запад-северозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и преди обяд на места все още ще превалява сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 5°, на 2000 метра - около минус 9°.

Валежите в североизточните райони спряха, там жълтият код за опасно метеорологично време беше в сила до обяд. От юг започнаха новите валежи, поради което в югоизточните, а по-късно през деня и през нощта и в североизточните райони отново е в сила предупреждение първа степен за снеговалежи, ще има нова снежна покривка до около 10 см. Утре сутринта в котловините на Западна България са възможни ниски температури, под минус 15, до минус 18 градуса. Вятърът утре през деня ще се усили, ще бъде умерен, в Северна България и временно силен от запад-северозапад.

Затворени за движение за всички МПС са проходите: "Върбишки", "Златишки", "Котленски", "Троянски".

Ограничено е движението на всички МПС на територията на Област Бургас.

Железопътната мрежа е проходима при зимни условия. Възможни са закъснения при движението на влаковете поради тежките метеорологични условия.

По река Дунав е забранено движението на плавателни съдове.

От Български пощи е създадена организация за изплащане на пенсиите за януари 2017 г. В районите с лоши метеорологични условия е затруднено движението на пощенските автомобили и може да закъснее доставянето на  писма и ценни пратки, както и изплащането на пенсиите.

При електрозахранването най-значителен е броят на авариите на територията на ЕВН. В областите на Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора без захранване са 67 селища, за възстановяване на захранването работят екипи на дружеството. Към 11.30 ч на територията на Енерго-про без захранване са 16 населени места. На територията на ЧЕЗ няма аварии.

От МВР настоятелно препоръчват да не се предприема пътуване, освен ако не е абсолютно наложително. Ако въпреки всичко се налага да пътувате, задължително се осведомете за метеорологичната и пътната обстановка.
Използвайте главните пътища, които се почистват с приоритет. Пътувайте само с автомобили, подготвени за управление при зимни условия. Заредете колата с гориво. Подсигурете се с вода, храна и топли дрехи, в случай че пътуването ви се удължи. Не предприемайте маневри, които биха затруднили движението и на останалите.
Не изпреварвайте снегопочистващата техника. Следвайте указанията на контролиращите органи.
Подсигурете си непрекъсната връзка с близки и роднини. На път потегляйте със заредени телефони.
При попадане в опасна ситуация потърсете помощ на телефон 112.

Информация за актуалната метеорологична обстановка се намира на страниците на НИМХ-БАН: www.meteo.bg и www.weather.bg.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив