19 Април 2024, 19:34 Днес (10) | Вчера (11)

Връчиха Антинобеловите награди

21 Септември 2012 11:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 септември 2012, 13:54

Наградата за неврология беше присъдена на американски учени, които доказаха, че изследователите на мозъка, чрез използването на сложни инструменти и проста статистика, могат да открият значима мозъчна дейност навсякъде, дори в умряла сьомга

Раздадоха наградите Иг-Нобел (известни като Антинобеловите награди), които вчера бяха връчени в Харвардския университет в САЩ.

"Почитаме постижения, които първоначално карат хората да се смеят, а след това ги карат да се замислят", заяви Марк Ейбрахамс, създател и организатор на церемониите по връчването на наградите Иг-Нобел. Десетте награди бяха раздадени от истински Нобелови лауреати, а победителите идваха от страни от петте континента, включително САЩ, Русия и Япония.

Деветима от победителите бяха пристигнали в комплекса на Харварския университет в щата Масачузетс на собствени разноски, за да получат наградите си, включително Игор Петров, който пътувал от Централна Русия, за да присъства на церемонията. Петров, който по професия е електрически инженер, е един от тримата руснаци, спечелили Иг-Нобел тази година.

Друг руснак Руслан Кречетников, професор по инженерна механика в Калифорнийския университет в Санта Барбара, и студентът му Ханс Майер от САЩ взеха Наградата за динамика на течностите за изследването си върху динамиката на разплискването на течности. Те искали да установят какво се случва, когато човек ходи, държейки чаша кафе в ръка.

Сред останалите носителите на тазгодишните анти-награди са Казутака Курихара и Коджи Цукада от Япония, които спечелиха приза за акустика за създаването на SpeechJammer, машина, която нарушава говора на човек, като го кара да чува собствените си изречени думи на много кратки интервали.

Наградата за анатомия беше присъдена на Франс де Уаал от Холандия и Дженифър Покорни от САЩ за откритието, че шимпанзето може да различава други шимпанзета, като види снимки на задните им части.

Еманюел Бен-Сусан и Мишел Антониети, и двамата от Франция, отнесоха наградата за медицина за съветите им към лекарите, извършващи колоноскопия, как да минимизират шанса пациентите им да избухнат.

Група изследователи от САЩ и Великобритания спечелиха антинаградата за физика за това, че изчислили баланса на силите, които оформят и движат космите в човешката конска опашка. Трима учени от Холандия спечелиха наградата са психология за изследването си "Наклоняването наляво кара Айфеловата кула да изглежда по-малка".

Наградата за неврология беше присъдена на американски учени, които доказаха, че изследователите на мозъка, чрез използването на сложни инструменти и проста статистика, могат да открият значима мозъчна дейност навсякъде, дори в умряла сьомга. Шведският изследовател Йохан Петерсон от Швеция спечели наградата за химия за разгадаването на загадката защо в някои къщи в град Андерсльов в Швеция косата на хората става зелена.

 А антинаградата за литература получи Сметната палата на САЩ за публикуването на доклад за доклади за доклади, който препоръчва подготовката на доклад за доклада за докладите за докладите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив