25 Април 2024, 01:06 Днес (0) | Вчера (12)

Връщат 50% от ДДС само за джиповете

14 Април 2016 09:03 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2016, 09:08

За 5-местните коли фирмите трябва да доказват дали се използват за работа

Фирмите ще може да си връщат само 50% от ДДС за големите джипове с 6-8 места, както и за коли на лизинг, които се използват както за лични, така и за служебни цели. За 5-местните автомобили се запазва сегашният ред, според който по принцип фирмите не могат да ползват данъчен кредит по ДДС, с изключение на случаите, в които колата е със специално оборудване, или е необходима за основната дейност на компанията - например таксиметрова или дистрибуторска дейност. За да се реализира това обаче, България ще поиска от ЕС дерогация от ДДС директивата и възможност за връщане на 50% от ДДС за определени превозни средства. Вчера правителството упълномощи министъра на финансите Владислав Горанов да подаде искане за прилагане на изключение от ДДС директивата. Искането за дерогация от ДДС директивата се отнася за превозни средства, които не попадат в обхвата на клаузата "standstill" (заварено положение), когато те не се използват изцяло за стопански цели, по-конкретно: за наети мотоциклети или леки автомобили, включително предоставени за ползване по договор за лизинг, в който изрично не е предвидено прехвърляне на правото на собственост, както и когато в договора за лизинг е уговорена само опция за прехвърляне на собствеността и сборът от дължимите вноски по лизинга, с изключение на лихвата, не е идентичен с пазарната цена на колата (оперативен лизинг), съобщиха от Министерски съвет. Искането за дерогация се отнася и за леки коли с места за сядане без мястото на водача от 6 до 8 включително; както и за стоки или услуги, предназначени за поддръжката, ремонта или експлоатацията на посочените мотоциклети и леки автомобили, включително за резервни части, горивни и масла.
Дерогацията не обхваща правото на приспадане на данъчен кредит за мотоциклети и леки коли, в който броят на местата за сядане без мястото на водача не превишава 5, както и за стоки или услуги, предназначени за поддръжката, ремонта и експлоатацията им, включително за части, горива и масла. Правото на данъчен кредит за тези превозни средства и в момента е ограничено от Закона за ДДС, като така е изпълнена ДДС директивата, според която ДДС не може да се връща за разход, който не е за стопанска дейност, като например за луксозни стоки, забавления или развлечения. Така за 5-местните коли ще се запази сегашният ред. Фирмите по принцип не могат да си връщат ДДС за 5-местните коли. Реално обаче често фирмите си приспадат данъчен кредит и започва едно надлъгване с НАП дали колата се използва за служебни цели. За тези коли остава сегашният режим и фирмите ще трябва да отчитат доколко ползват колата за служебни и доколко за лични цели, ако искат да си възстановят ДДС по правилата.
Целта на дерогацията е да опрости процедурата по събирането на ДДС във връзка с личната употреба на служебните коли, посочват от МС. Прилагането на правилото да се връщат 50% от ДДС за служебните коли с 6-8 места няма да е задължително за фирмите. Но ако го прилагат, ще отпадне изискването за водене на допълнителна счетоводна отчетност за личната употреба на автомобила. Фирмите, които не прилагат правилото за връщане на 50% от ДДС, ще трябва да начисляват ДДС върху личното потребление по общите правила на Закона за ДДС. Дерогацията не засяга личната употреба на останалите активи на фирмите. За тях ще трябва да се води отчетност доколко се ползват за лични и доколко за служебни цени, като това ще трябва да се декларира пред НАП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив