25 Април 2024, 02:49 Днес (0) | Вчера (12)

Всеки 5-ти с пневмония от грип

17 Януари 2020 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 януари 2020, 09:04

Пикът на вирусите ще е в началото на февруари

20% от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки усложнения всяка година. Това означава, че засегнат е всеки пети болен, съобщи за "Монитор” националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите симптоми – втрисане, висока температура, болки в мускулите и бърза отпадналост, посъветва той.
Двете детски отделения в МБАЛ - Пазарджик са пълни с малки пациенти, съобщиха от болничното заведение. 21 деца до 2-годишна възраст са настанени в Първо детско отделение. 80% от тях са с пневмонии, уточни началникът на отделението д-р Елена Василева. Най-малките болни деца, които се лекуват, са 40-дневни близнаци. В отделението са настанени и няколко деца с ларингити и бронхиолити. Изцяло запълнено е и Второ детско отделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 г. Повечето от тях са с бронхопневмонии, обясни началникът на отделението д-р Валентин Данчев.
Педиатрите са категорични, че се касае за усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други вируси, не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.
Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците.
По думите на проф. Кантарджиев при 10 и повече случая на пневмонии в една болница следва да се направи анализ от специалисти на какво се дължи тя. Към момента не са подавани данни от Пазарджик, за да направим съответния анализ, каза националният консултант. По прогноза на Европейския център за грип и остри вирусни инфекции пикът на грипа на Балканите, включително и в България, се очаква в началото на февруари.
Наблюденията на специалистите показват, че заболяването вече разширява както географията, така и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б. В болниците има настанени пациенти, които вече са с усложнения.
Върлуват щамове с екзотичните имена като "Бризбейн”, "Виктория” и "Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцефалит. Лекарите съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете и да се проветряват стаите.
"Към момента няма индикации за епидемия в Перник. В случай че възникне такава обстановка, здравните власти са в готовност.” Така здравният министър Кирил Ананиев обясни на депутатите в ресорната парламентарна комисия, мерките на ведомството му по повод водния режим в града.
В момента в инфекциозното отделение на пернишката болница има 15 свободни места. При необходимост ще се обособят допълнителни. Освен тях, в готовност са софийските болници "Иван Киров", ВМА , "Александровска" и Центровете за спешна медицинска помощ, отчете министърът. Ананиев подчерта, че предприетите действия са превантивни.
Здравният министър отговори и на депутатски питания и по отношение на цените на лекарствата. По тази тема беше поканен за изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване и щефът на здравната каса д-р Дечо Дечев. "Около 700 % е разликата между най-ниската и най-високата цена на eдно и също лекарство, което НЗОК заплаща на болниците”, уточни за пореден път Дечев. "Трябва да се установи, как се е стигнало до нея, след като доставчикът е получил медикамента от производителя на 85 % по-ниска цена, отколкото е регистриан. По закон касата не може да изисква такава информация от търговците на едро, а само от договорните си партньори по рамков договор”, допълни шефът на НЗОК
Пред депутатите той припомни казаното ден по-ано в пленарна зала, а именно, че информацията за 7-кратно по-високата цена на един и същ онкомедикамент за един и същ брой опаковки е постъпил при него от производител.Д-р Дечев съобщи, че днес е получил писма от две засегнати лечебни заведения. "Чувстват се засегнати и твърдят, че това е продукт, който е едва ли не е с изтекъл срок на годност, с лошо качество. За пример казват, че купуват от един от тези петте производители, за който смятат, че е с най-доброто качество и поради тази причина го продават на касата на най-висока цена”, каза още Дечев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив