19 Април 2024, 04:17 Днес (0) | Вчера (11)

Всеки дъжд започна да се превръща в бедствие

19 Юни 2018 09:27 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юни 2018, 09:13

Граждани повсеместно се чудят защо канализацията не смогва да поеме водата

Всеки дъжд - бедствие, бедствието - ежедневие. На такъв "принцип" започна да тече животът в България. Силните дъждове през последните дни причиниха драми на много места в страната. Улици се превърнаха в морета, дървета паднаха на оживени места и замалко не отнеха човешки животи. Пороят превърна вчера улиците в центъра на София, в квартал "Драгалевци" и бул. "Г.М.Димитров" в реки. Метрото протече за пореден път, подлезите се наводниха, обобщава в. Сега.

Жители на Бургас се питаха в социалните мрежи защо централни булеварди и кръстовище се оказаха под вода, след като в града постоянно се извършват инфраструктурни ремонти и би следвало всичко да е наред. В интернет се разпространяваха снимки на бетонирани шахти, както и клипове на вода, която няма къде да се отече. Проблем е и поддръжката на участъците около транспортните артерии - това се видя, след като дърво се стовари върху автомобил на изхода за Созопол. Нито една местна институция обаче не показа притеснения. Към медиите бе спусната единствено информацията, че щетите от пороя не са големи.

Добрата новина за жителите от региона е, че поне засега язовирите "мируват". Милош Кунчев, шеф на местния клон към агенцията по метрологичен надзор съобщи пред агенция "Фокус", че само 7 от всичките 356 язовира в областта могат да нанасят поражения, но били с контролиран обем и без опасност от преливане.

В Дупница пък започна възстановяването на улица "Бригадирска". Там се активизира свлачище и шурналата вода буквално разцепи улицата на две - като след истински апокалипсис. Оказа се, че по малката уличка, която е разположена под наклон, преди около месец местното ВиК подменяло водопровод. Асфалтиране обаче не било извършено своевременно. Къщите, разположени от двете страни на улицата като по чудо не бяха засегнати. Живущите наоколо се чудеха как може всичко това да се случва в XXI век и няма ли канали, които да поемат водата. Общинското ръководство ги "успокои", като им обеща изграждане на допълнителни подпорни стени.

Дърво се стовари и на оживена улица в Казанлък. Градушката пък унищожи огромни площи с посеви в Горнотракийската низина. Цветан Берберов от Тракийския съюз на зърнопроизводителите заяви пред БНР, че опитът да се защити реколтата с противоградни ракети не са се оказали съвсем успешни.

Днес се навършват 4 години от наводнението във варненския квартал "Аспарухово", което отне живота на 13 души. Виновни лица за него така и не бяха открити.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив