29 Март 2024, 00:18 Днес (0) | Вчера (11)

Всеки осми жител на САЩ е пенсионер

18 Февруари 2014 11:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 18 февруари 2014, 11:05

Най-много пенсионери живеят в Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Тексас

Всеки осми жител на САЩ е прехвърлил 65-годишна възраст, като през миналата година 65-годишните мъже са разчитали да живеят още 16.4 години, а американките на същата възраст - 19.4 години.

Освен, че американските пенсионери са многобройни, те са и политически много активни, сочи статистика, публикувана от Insurance Information Institute.

Интересите на пенсионерите в страната се представят от множество организации, като най-голямата и влиятелна е Американската Асоциация на пенсионерите - American Association of Retired Persons, основана през 1958 година.

В момента нейните членове наброяват над 35 млн. американци (членове могат да станат хората, навършили 50 годишна възраст), или половината от навършилите 50 г. В момента в САЩ петдесетгодишните са около 70 млн. човека.

Навършилите 65-годишна възраст в страната са около 33 млн. души и тези хора имат право да получат гарантирана от държавата пенсия, дори и да не са "навъртели" необходимия трудов стаж.

Според статистиката близо 30 млн. от тях са политически активни и гласуват редовно, като тази таргет група е най-важната, но и най-сложната за разбиране от политиците. Пенсионерите по правило най-внимателно следят политическите процеси, най-много четат политическите платформи, изучават програмите на кандидатите и ходят на митинги, т.е. могат да направят осъзнат избор.

Както и преобладаващата част от пенсионерите по света, американските им събратя също се притесняват от размера на пенсиите си, стойността на медицинските услуги и т.н. Според данните на Американското Бюро за статистика на населението - US Census Bureau, над половината от американските пенсионери живеят в 9 щата на страната. Най-многобройни са в Калифорния, Флорида, Ню Йорк и Тексас.

Струпването на голям брой пенсионери на едно място, обединени от общи интереси и с право на глас, ги превръща в мощна политическа сила.

Във Флорида пенсионерите даже са успели да променят правилата на пътното движение, за да ги синхронизират с нуждите на възрастните хора.

Пенсионерите в САЩ са най-активните лобисти след корпорациите. През миналата година Асоциацията е изхарчила за лобиране $58.2 млн., въпреки че американският пенсионер има значително по-ниски доходи на година от работещите млади хора.

През миналата година средният доход на американец-пенсионер е бил в размер на $23 400, а на американските жени-пенсионерки - $14 400.

За сравнение, по данни на Министерството на търговията на САЩ, през същия период средностатистическият работещ американец е получил заплащане в размер на $54 272. Примерно 10% от пенсионерите по официални статистически данни са живели под прага на бедността. Главен източник на доход за пенсионерите в САЩ е държавната пенсия - получават я 91% от "третата възраст".58% от пенсионерите получават доход от своите вложения в акции, ценни книжа, бизнес и т.н. 22% имат лични спестявания (общото число надвишава 100%, тъй като по-голямата част имат повече от един източник на доходи).

Най-недоволни от това положение са производителите на напитки, захарни изделия и високи технологии. Те смятат, че подобна тенденция трябва да е притеснителна, защото сочи към застаряване на населението и проблемите свързани с това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив