28 Март 2024, 10:44 Днес (4) | Вчера (12)

Всеки пети работник у нас може да идва извън ЕС

24 Май 2018 10:30 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 май 2018, 09:34

Работодателите вече не са задължени да огледат вътрешния пазар, преди да погледнат зад граница

Граждани на трети държави вече могат да работят у нас при облекчени процедури с влезлите в сила от вчера промени на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Вместо 10 на сто от числения си персонал големите предприятия вече могат да наемат 20 на сто от работещите по трудов договор от страни, които са вън от ЕС. Ограничението за малките и средните фирми пък се вдига на 35% от средносписъчната численост на работната им ръка. Необходимостта от проучване на пазара на труда при режим "Синя карта" за ЕС, която урежда пребиваването на висококвалифицирани специалисти, изцяло отпада. Влезлите в сила промени въвеждат изискванията на Директива (EС) № 2016/801 на ЕП и на Съвета от 11 май 2016 г. От Агенцията по заетостта съобщават, че за улеснение на работодателите въвеждат контролни листове за проверка на окомплектованост на документите, публикувани към всяка конкретна процедура, пише в. Сега.

По-широкото отваряне на българския пазар на труда беше извоювано от национално представените работодателски организации с мотива, че критичният недостиг на специалисти за всички икономически дейности от реалния сектор и на сезонни работници е на път да блокира икономиката на страната. Промените бяха окончателно одобрени на 1 март въпреки протестите на синдикатите и опасенията, че улесненият внос на работна ръка може да доведе до дъмпинг на заплатите у нас. Те и без това са най-ниските в ЕС.

Бизнесът обаче настоява и за още промени, защото според тях това не било достатъчно за по-високата ефективност на българския пазар на труда. От промяна според работодателите имат нужда и други нормативни актове - Законът за професионалното образование и обучение, Законът за признаване на професионални квалификации и съответните подзаконови нормативни актове и други.

ОЩЕ ОБЛЕКЧЕНИЯ

По-лесен достъп до страната ни и до нашия пазар на труда ще имат и научните работници от трети страни, пристигащи с цел изследване, както и студентите, доброволците, участващите в програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми "au pair". Приетите като стажанти при местен работодател също могат да упражняват заетост без разрешение за работа и след регистрация от работодателя в Агенцията по заетостта. Съкращава се срокът за предоставяне на единно разрешение за пребиваване и работа от 30 на 20 дни. От 15 на 10 дни пък се намалява времето за предоставяне на разрешение за достъп до пазара на труда за сезонната заетост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив