20 Април 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (10)

Всеки трети европеец иска вън от ЕС

07 Януари 2016 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 януари 2016, 12:40
Под лиценза на creativecommons

Всеки трети европеец би гласувал неговата държава да напусне Европейския съюз, ако в момента се проведе референдум с такъв въпрос

Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл”, проведено в 14 страни-членки на съюза. Сред тях са както страни-основателки като Франция, германия, Холандия, така и най-късно приетите членки като нашата страна и Румъния.

35% от французите, 28% от германците, 41% от холандците посочват, че биха гласували за излизане на страната им от ЕС. Едва 15 от румънците и 18% от българите биха подкрепили излизане, с които резултати оставаме все още най-слабо евроскептичните държави.

Относително високи негативни нагласи има и в Италия, Швеция и Дания.

Единствената страна, в която нагласите за напускане доминират, все пак остава Великобритания – 54% от запитаните са изразили тази позиция. Великобритания е и единствената страна, в която на практика е сигурно, че ще се проведе именно такъв референдум

През изминалата година процесът на разочарование от Евросъюза е протекъл най-силно в Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия.

48% от гърците са посочили, че се чувстват все по-малко европейци, 29 и 25% от британците и холандците декларират същото.

Само в три страни се регистрира слаб процес на подобряване на отношението към ЕС – в Дания (11%), Румъния (4%) и Германия (10%) респонденти посочват, че се чувстват повече европейци през изминалата година.

Отношението към общата валута в еврозоната също е сериозно разклатено, посочват анализаторите от "Галъп”.

Мнозинство от гражданите и то в повечето страни се обявява против еврото, въпреки че в ключови за еврозоната страни като Германия, Франция и Испания мнозинството се изявява в защита на общата валута.

Сред страните-членки на еврозоната доминиращи анти-евро нагласи се регистрират в Италия (47%) и Гърция (44%).

Сред страните-членки на ЕС, но които са извън еврозоната, най-негативни нагласи към евентуално въвеждане на еврото има във Великобритания (83%), Швеция (80%) и Дания (76%).

Прави впечатление че 74% от българите декларират, че предпочитат да използват българската национална валута пред еврото, въпреки че сме сред най-проевропейско настроените страни.

"Но и у нас се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от Евросъюза", посочват от "Галъп".

От българският офис на "Галъп” представят и кратък коментар на социолога Кънчо Стойчев, който посочва, че предстои една решаваща година за бъдещето на проекта Европейски съюз. Не решението на Великобритания обаче ще бъде съдбоносното за съюза, а нарастващото разочарование сред европейските граждани.

"Продължаване на политиката в Брюксел по старому може да взриви ЕС. Същевременно има дефицит на лидерство, което да поведе ускорено Съюза към обновление", посочва Кънчо Стойчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив