30 Април 2024, 18:42 Днес (13) | Вчера (10)

Всеки четвърти германец би гласувал за партия, желаеща излизане от еврозоната

11 Март 2013 15:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 11 март 2013, 15:03
Под лиценза на creativecommons

Основните политически партии в Германия остава твърдо про-евро настроени, въпреки недоволството и тревогите свързани с цената за излизане на еврозоната от кризата и най-вече относно спасителните финансови програми за страни като Гърция

Според оповестено днес проучване на общественото мнение на агенция TNS-Emnid, 26% от германците (или един от всеки четирима) е готов да гласува на изборите през септември за партия, която желае излизане на страната от еврозоната и еврото.

 

Основните политически партии в Германия остава твърдо про-евро настроени, въпреки недоволството и тревогите свързани с цената за излизане на еврозоната от кризата и най-вече относно спасителните финансови програми за страни като Гърция.

Но последното проучване на общественото мнение за седмичното немско списание Фокус показва, че 26% от германците биха подкрепили партия, която настоява за излизане на Германия от еврото. Четирима от всеки 10 германци на възраст между 40 и 49 години биха подкрепили подобна евро-скептична оценка.

"Това показва, че има потенциал за нова партия на протеста", каза Клаус Петер Шьопнер от агенция TNS-Emnid.

Типичен пример е новото движение на евро скептиците наречено "Алтернатива за Германия" (AFD), състоящо се главно от учени и бизнесмени, което ще проведе своето първо заседание по-късно днес във Франкфурт. Един от неговите основатели, професорът по икономика Берн Люке няма опасения, че движението ще събере необходимите 2 000 подписа във всеки региона на страната за да може да участва на парламентарните избори през септември.

Уебсайтът на новата партия www.alternativefuer.de стартира в края на миналата седмица и вече има над 690 последователи. "Нека сложим край на Еврото!" е основното послание на водещата страница на уебсайта.

"Федерална република Германия е в най-дълбоката рецесия в своята история. Въвеждането на еврото беше фатална грешка, която е заплаха за нашия просперитет. Старите партии са овехтели. Те упорито отказват да признаят своята грешка и че трябва да я поправят", се посочва в призива на движението "Алтернатива за Германия".

Основната цел на новата немска формация е разпадане на еврозоната и връщане или към националните валути или към по-малък валутен съюз, както и край на плащанията по настоящите спасителни финансови програми за страни като Гърция, Португалия, Ирландия и Испания. От движението настояват и за незабавно разпадане на настоящия Европейския спасителен механизъм (постоянния европейски спасителен фонд).

По същото време, в-к Билд ам Зонтаг оповести проучване, според което Партията на свободните демократи (настоящия младши партньори на управляващата коалиция на канцлера Меркел) може и да не прескочи прага от 5% за да влезе в следващия парламент.

Проблемите на тази малка партия може да означава проблеми и за десницата на Ангела Меркел, която ще се опита да спечели трети управленски мандат на изборите през септември.

Според това проучване, консерваторите на Меркел печелят доверието на 40% от германците. Техният основен конкурент – Социал-демократическата партия печели 27%, а нейният съюзник - Партията на зелените се ползва с доверието на 15% от германците (общо 42%).

Простата сметка показва, че ако десницата на канцлера Меркел остане сама в новия парламент (без участие на либералите от Свободните демократи), тя няма да успее да формира самостоятелно правителство за разлика от възможна коалицията между левицата и зелените.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив