24 Април 2024, 13:55 Днес (8) | Вчера (6)

Всеки чех има поне една застрахователна полица

06 Декември 2022 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 6 декември 2022, 17:27

Всеки чех има поне една застрахователна полица според проучване, публикувано от Чешката застрахователна асоциация - CAP, относно възприятията на застрахователната индустрия и проведено от независимата изследователска агенция SC&C.

65% от чехите имат застраховка на домакинството, 55% защитават недвижимите си имоти със застраховка, според проучване на Чешката застрахователна асоциация. Въпреки това, според анализ на данни от застрахователни компании, само една трета от застрахователните договори са определени на правилната застрахователна сума, или лимит на застрахователните обезщетения - такъв, че да е възможно закупуването на нов дом. По-голямата част от договорите са така наречените подзастраховане, а 15% от договорите дори са сключени за по-малко от половината застрахователна сума, или стойността, срещу която би било възможно да се придобие отново дадения имот. На трето място е застраховката живот, която около половината от населението има дългосрочен договор.

Всеки чех има поне една застрахователна полица. Това стана ясно от настоящото проучване на Чешката асоциация на застрахователните компании. "Със застраховане са се занимавали още египтяните, въпреки че първите истински застрахователни компании са създадени много по-късно. Нуждата от известна увереност, че някой ще ни помогне в трудни моменти, е естествена за човешката раса и със застраховка те могат да я получат. Това всъщност е единствената сигурност, която можете да купите", казва Вероника Пилкова, говорител на Чешката застрахователна асоциация.

(Не)застраховани жилища

Те най-често имат застраховано жилище - 65% от населението има застраховка на домакинството. "Интересът към жилищните застраховки се радва на стабилен интерес. В допълнение, той се увеличава значително с възрастта и в категорията над 65 години, според данните, кръстосаното застраховане достига дори 73%", обяснява Яна Хаманова, директор на агенцията SC&C, която проведе проучването за Чешката асоциация на застраховането компании. Втората най-разпространена застраховка е застраховката на недвижими имоти, която имат 55% от анкетираните. "Интересно отклонение от средното е Прага, където само 48% от анкетираните имат имуществена застраховка. Това вероятно се дължи на по-силното представителство на договорите за наем, където наемателите не се занимават с това", добавя Яна Хаманова.

Имаме такива застраховани жилища, но често недостатъчно. Според анализа на Чешката асоциация на застрахователните компании, само около една трета от договорите имат определен правилен размер на застрахователното обезщетение. "От подробните данни на нашите членове стана ясно, че най-честата сума на подзастраховане е между 20% и 49%. Това е обезпокоително. И което е още по-тревожно, 15% от договорите дори достигат над 50% подзастраховане. При такова подзастраховане, в случай на застрахователно събитие, клиентите за съжаление ще получат най-много само половината от действителните щети", обяснява Петр Йедличка, застрахователен анализатор на Чешката застрахователна асоциация.

Неосигурени животи

Третата най-често сключвана застраховка е застраховката живот, която според проучването има всеки втори чех. Други 44% са финансово защитени при злополука със застраховка. "В дългосрочен план чехите предпочитат да застраховат имуществото си, а не живота. И данните от тази година го потвърждават отново", уточнява Петр Йедличка. В същото време загубата на доход може да означава значителни проблеми за домакинството. "Особено в днешно време, когато инфлацията се покачва значително, енергията и потребителските стоки поскъпват, а икономистите предупреждават за спад в стандарта на живот на стотици хиляди хора, важно е да се знае, че каквото и да ни донесе бъдещето , то е финансово сигурно, заключава Вероника Пилкова

-----------

За анкетата:

Проучването на Чешката застрахователна асоциация Възприятия на застрахователната индустрия е проведено от независимата изследователска агенция SC&C. Събирането на данни се проведе между 28 април и 8 май 2022 г. и в него участваха 1023 респонденти на възраст 18–71 години в представително представителство според пол, възраст, образование, икономическа дейност, регион и размер на общината по местоживеене.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив